Folkhälsomyndigheten: Tecken på allmän spridning av coronaviruset i Västra Götaland

Under tisdagen bekräftades 60 nya fall av coronaviruset i Stockholm och 15 i Västra Götalandsregionen. Folkhälsomyndigheten höjde under dagen sin riskbedömning för allmän smittspridning i Sverige till "mycket hög".
– Det finns tecken på allmän spridning i Stockholm och Västra Götalandsregionen som inte kan förklaras med resande eller annat, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

ANNONS
|

Under tisdagen har 60 nya fall av det nya coronaviruset bekräftats i region Stockholm. I regionen vårdas också två patienter på Karolinska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning i Huddinge.

Fallen är de första i Sverige där personer tvingats till intensivvård – men sjukhuset vill inte uppge hur allvarligt sjuka personerna är eller kommentera fallen ytterligare.

Merparten av de 60 nya fallen i Stockholm ska ha vistats i Italien eller Iran, alternativt ha haft nära kontakt med någon som konstaterats smittad. Totalt är nu 207 personer i regionen smittade.

Under dagen har det också bekräftats 15 nya fall i Västra Götalandsregionen. Sex av dem har diagnostiserats på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, fyra vid NU-sjukvården, två vid Skaraborgs sjukhus och tre vid Södra Älvsborgs sjukhus.

ANNONS

Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten sin riskbedömning för allmän spridning av coronaviruset i Sverige till "mycket hög" från "måttlig".

Bedömningen har gjorts efter att man inte hittat någon förklaring till hur personer i Stockholmsregionen och Västra Götalandsregionen har blivit smittade.

– Vi har identifierat ett par fall där man inte säkert kan säga hur man fått smittan. Det är ett tecken på att vi inte vet hur omfattande spridningen är, berättade Folkhälsomyndighetens biträdande stadsepidemiolog Anders Wallensten under en presskonferens under tisdagseftermiddagen.

Han berättar fortsatt att det därmed finns en osäkerhet kring hur omfattande smittan är.

Risken för nya importfall, det vill säga att folk som varit utomlands för med sig smittan till Sverige, bedöms fortsatt som mycket hög.

"En situation vi tar på stort allvar"

Riskhöjningen angående allmän spridning innebär också att ytterligare åtgärder görs för att bekämpa utbrottet.

Folkhälsomyndigheten uppmanar sjuka att begränsa sina sociala kontakter och det förs i nuläget en dialog med regeringen vad gäller större evenemang.

– Men evenemangen måste bedömas utifrån sina egna unika förutsättningar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Region Stockholm som i nuläget är den i särklass hårdast drabbade regionen betonar också att risken är stor för att fler personer kommer att insjukna. Man kommer därför att ändra sin strategi i det fortsatta arbetet med att bekämpa smittan.

ANNONS

– Vår smittspårning kommer att inrikta sig på de som är svårast sjuka och fånga upp fall tidigt för att försöka undvika att man i vården utsätter andra för smitta, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm förklarar att risken för att bli allvarligt sjuk om man blir smittad är som högst för äldre människor.

– Det här är en situation som vi tar på stort allvar. Eftersom viruset inte funnits tidigare finns det ingen som är immun mot det här viruset. Därmed finns det en risk för att spridningen kan bli bred och drabba många personer. Det är de som är äldre och/eller med andra underliggande sjukdomar som kan få mer allvarliga konsekvenser om de blir smittade, säger Elda Sparrelid.

Handfull av fallen har ingen förklaring

Utöver de nya fallen i Stockholm och Västra Götaland har ytterligare tre fall bekräftas i Skåne under tisdagen. I Örebro, Halland och Värmland har också ett nytt fall bekräftas i vardera region. Samtliga av dessa fall har enligt regionerna koppling till norra Italien.

På en fråga gällande hur många av de nya fallen som har bekräftas i Sverige som Folkhälsomyndigheten inte hittat någon förklaring till svarar generaldirektören Johan Carlson:

– Det är enstaka fall än så länge. En handfull, om vi lägger ihop Stockholm och Västra Götaland.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS