Västra Götalandsregionen: Ingen påvisad samhällsspridning

Folkhälsomyndigheten meddelade på en pressträff under tisdagen att det finns tecken på samhällspridning i Västra Götaland. Smittskydd Västra Götaland delar inte den bilden.
– Det är mycket olyckligt att Folkhälsomyndigheten antydde att det kan finnas okontrollerad smittspridning i Västra Götaland, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten uppgraderade på tisdagen risken för allmän spridning av covid-19 i Sverige till "mycket hög", och beskrev tecken på samhällsspridning i Stockholm och Västra Götaland.

Men Smittskydd Västra Götaland vill nu säga emot den beskrivningen.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Tecken på allmän spridning av coronaviruset i Västra Götaland

– Det är mycket olyckligt att Folkhälsomyndigheten antydde att det kan finnas okontrollerad smittspridning i Västra Götaland. Däremot, som vi berättade i går, har vi ett fall på Kungälvs sjukhus där vi än så länge i kontaktspårningen inte kunnat få fram att personen haft utlandskontakt eller kontakt med bekräftat fall. I det fallet har vi hittills inte fått fram någon säker smittväg, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

GP har varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten som avböjer att kommentera.

Det finns ingen påvisad samhällsspridning i Västra Götaland, är beskedet från smittskyddet.
Det finns ingen påvisad samhällsspridning i Västra Götaland, är beskedet från smittskyddet. Bild: Robin Aron

"Tror att allt gått lite fort"

Peter Ulleryd förtydligar den information som kom från Folkhälsomyndigheten, och menar att det är för tidigt att uttala sig om fallet i Kungälv innebär någon samhällsspridning.

– Vi har inte någon påvisad samhällsspridning i Västra Götaland.

Varför går de ut med den informationen de gör då?

– Jag tror att allt gått lite fort, och då kanske man inte samordnat helt i formuleringarna.

Under måndagen bekräftades ett fall på Kungälvs sjukhus. En patient som vårdades på sjukhuset testades då positiv för covid-19, och kontaktspårningen påbörjades under eftermiddagen. Beskedet var också att personal skulle sättas i karantän.

LÄS MER:Bekräftat coronafall på Kungälvs sjukhus – personal i karantän

Till ytterligare två fall, i Skövde, var det osäkert hur smittan spridits. Även där pågår fortfarande kontaktspårning, men i det ena fallet har man nu en bekräftad kontakt med ett tidigare bekräftat fall, enligt Peter Ulleryd.

– Kring alla av de senaste fallen pågår smittspårning. Det tar upp till några dagar innan varje smittspårning är klar.

Instämmer om ökad risk

Att det skulle kunna konstateras samhällsspridning i Västra Götaland framöver är dock inget man utesluter. Men läget i Västra Götaland på tisdagseftermiddagen är i stort detsamma som under måndagskvällen, menar Peter Ulleryd.

– Som jag sade i går så har det nu framkommit fall där vi inte hittills kunnat härleda smittvägen, och det är förstås nytt. Förut har vi kunnat härleda alla fall till resa eller kontakt med bekräftade fall.

ANNONS

LÄS MER:Coronafall utanför smittkedjorna har kunnat undgå upptäckt

Smittskydd Västra Götaland håller dock med om Folkhälsomyndighetens uppdaterade riskbedömning för allmän spridning, som nu alltså är "mycket hög" från att i går ha varit "måttlig".

– Vi instämmer i den bedömningen. Men i det ligger också en bedömning som ligger framåt i tiden. Vi kan bara tala om nuläget.

Extra viktigt att undvika sprida förkylningar

Även om smittskyddet inte ser någon påvisad samhällspridning i Västra Götalandsregionen i nuläget, tycker Peter Ulleryd att det nu är än viktigare att betona det personliga ansvaret.

Det var också något Folkhälsomyndigheten betonade under tisdagen, då alla med symptom på luftvägsinfektion – även lindriga – uppmanas att begränsa sociala kontakter.

LÄS MER:Allvarligt men stabilt för coronapatient i Göteborg

– Jag tycker att man ska trycka på den enskilda personens ansvar att inte smitta andra. Det är läge att ta det uttalandet och göra det ett steg ännu tydligare.

Smittskyddet har ända sedan det första fallet betonat att man ska hålla sig hemma från till exempel arbete eller skolan, om man har förkylningssymptom.

– Om det efterföljs ännu mer gör det att vi kan vara mer förberedda på att det eventuellt skulle kunna bli ett scenario med samhällsspridning. Då kan man i så fall bromsa smittspridningen av diverse olika luftvägsinfektioner.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

Råden gäller egentligen oavsett tid på året men är extra viktiga nu, menar Peter Ulleryd.

ANNONS

– Skulle det bli så att vi får större spridning i Västra Götaland har vi de vanliga råden som gäller både influensa, förkylningar och andra luftvägsinfektioner som inkluderar det nya coronaviruset. Erfarenhetsmässigt och vetenskapligt ser man att det är de åtgärderna som är effektiva. Jag tycker det vore bra att ha en större följsamhet till dem.

LÄS MER:Ingen ny uppmaning om coronasymptom – trots okända smittkedjor

LÄS MER:Därför beskrivs coronaviruset på olika sätt till allmänheten och vårdpersonal

LÄS MER:Frida, 19, flydde coronakarantän: "Vi fick panik"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS