Sverigedemokraterna är det parti vars anhängare är mest positiva till sexköp, enligt en undersökning som Sifo har gjort.
Sverigedemokraterna är det parti vars anhängare är mest positiva till sexköp, enligt en undersökning som Sifo har gjort. Bild: Stian Lysberg

Sifo: Var femte SD-anhängare positiv till sexköp

En ny Sifo-undersökning visar att var femte SD-sympatisör har en positiv inställning till sexköp. Därmed är Sverigedemokraterna det riksdagsparti som har överlägset flest positiva i frågan.
– En förklaring kan vara att det bland SD:s anhängare finns dubbelt så många män som kvinnor, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS
|

Som GP berättat är det antitrafficking-organisationerna Realstars och Child10 som beställt undersökningen från Kantar Sifo där 1 000 personer tillfrågats om sin inställning till att personer köper sex.

Bland männen hade var sjunde man – 14,4 procent – en positiv inställning till att personer köper sex. Bland kvinnorna skiljde sig synen drastiskt – bara 1,4 procent, drygt en av hundra kvinnor, hade en positiv inställning till sexköp.

LÄS MER: Polisen: Sexhandel på 30 olika adresser i Göteborg

Politisk tillhörighet påverkar

I undersökningen som gjorts online har man även ställt frågan sett till politisk tillhörighet: Vilken inställning har du till att personer köper sex?

ANNONS

– Svaren visar en tillförlitlig tendens – i synnerhet när det gäller större partier och dit hör Sverigedemokraterna idag, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

1 000 personer ingick i Sifo-undersökningen som gjordes i en webbpanel 23 september till 4 oktober.

Frågorna som ställdes var:

Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag?

Vilken inställning har du till att personer köper sex?

Det är bland de som uppger att att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val idag, som de mest positiva till sexköp finns.

LÄS och HÖR MER: Systrar - kvinnors vittnesmål om män som köper sex

Var femte sverigedemokrat positiv till sexköp

20,5 procent uppger sig ha en positiv inställning till att personer köper sex enligt mätningen.

Det innebär indirekt att drygt var femte SD-anhängare i undersökningen har en positiv inställning till sexköp. I Sverige trädde sexköpslagen i kraft för snart 22 år sedan och kriminaliserade köp av sex i Sverige. Att sälja sex har inte kriminaliserats.

Generellt tycks kunskapen om lagen inte vara på topp – av de som svarat Sifo var det cirka 20 procent som inte kände till att det var olagligt att köpa sex.

LÄS MER: Var sjunde man positiv till sexköp

Näst mest positivt hos kristdemokraterna

Riksdagspartiet som efter SD hade flest sympatisörer med en positiv sexköpsinställning i Sifo-undersökningen är Ebba Busch parti Kristdemokraterna: 9,5 procent, vilket är mindre än hälften av de positiva siffrorna hos Jimmie Åkessons parti.

Toivo Sjörén,  Sifos opinionschef, tror att de många männen i SD förklarar den positiva inställningen.
Toivo Sjörén, Sifos opinionschef, tror att de många männen i SD förklarar den positiva inställningen. Bild: Mia Höglund

LÄS MER: Brå ska granska Sexköpslagen

ANNONS

På frågan om varför just Sverigedemokraterna når högst i undersökningen säger Toivo Sjörén:

– Det kan förstås finnas flera orsaker. Men en förklaring kan vara att Sverigedemokraternas politik går hem starkt hos män. Bland de som röstar på partiet är männen dubbelt så många som kvinnorna. Undersökningen visar också att männens positiva inställning i frågan ligger skyhögt över kvinnornas, säger han.

Centerns sympatisörer mest negativa

Efter Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna faller den positiva inställningen till sexköp. Lägst är den hos Centerpartiet, 1,5 procent.

– Där kan vi i stället ana motsatsen – centern domineras av kvinnliga väljare. Även hos Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som har låga tal i den positiva inställningen, är kvinnorna starka, säger Toivo Sjörén.

LÄS MER: Var tionde svensk man har köpt sex

Han säger vidare att tendensen i undersökningen är tydlig men att det finns faktorer man ska ha med sig när man läser den.

– Eftersom mätningen är den första av sitt slag har vi ingen referens att jämföra med, vi vet heller inte så mycket om de som svarat mer än vilka partisympatier de har. När det gäller de stora partierna är tillförlitligheten i undersökningen större än hos de mindre partierna, exempelvis Liberalerna och Miljöpartiet. Där blir osäkerheten större och det är svårare att dra slutsatser, säger han.

ANNONS

Så tycker man i de politiska blocken

Allra flest positiva till sexköp hittas i rutan ”annat parti”.

– Där spretar det åt alla möjliga politiska håll och blir svårt att dra någon slutsats. Felmarginalen riskerar att bli stor, säger Toivo Sjörén.

LÄS MER: Ministern: Sexköp är övergrepp

Sifo har även sammanställt sexköpsfrågan i de klassiska blocken. I det så kallade borgerliga blocket (M, KD, L, C) var 5,3 procent positiva till att personer köper sex. Och i det som benämns som det socialistiska blocket (S, V, MP) var motsvarande siffra 4,5 procent.

Sverigedemokraterna står utanför den klassiska blockindelningen och ingick därför inte i sammanställningen.

Fotnot: GP har sökt Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna och ledamot i justitieutskottet, för en kommentar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS