Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Brå ska granska sexköpslagen

Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att utvärdera sexköpslagen och då även specifikt hur rättsväsendet hanterar så kallad sugardejting. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Sugardejting är en omskrivning för prostitution och de här tjejerna far otroligt illa. Vi har ju i dag i Sverige en handel med kvinnors och barns kroppar, och det är en form av slavhandel och vi kan aldrig acceptera sexköp, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till radion.

Brå ska även kartlägga vilka som köper och säljer sex, hur köpen initieras och genomförs samt vilka straff som döms ut.

Sexköpslagen, som gjorde det straffbart att köpa sexuella tjänster, trädde i kraft 1999. Utredningen är tänkt att ge svar på hur lagen fungerar just nu.

– Och inte minst om det fortfarande har den här effekten att den avskräcker något för de här kriminella människohandlarna att operera just i Sverige, säger Justitieminister Morgan Johansson (S), till Ekot.

I somras rapporterade Ekot att antalet polisanmälningar som gäller köp av sexuell handling av barn har ökat och att så kallade sugardejtingsajter, där män kommer i kontakt med unga personer, anges som en del av förklaringen till varför anmälningarna har blivit vanligare.