SD-profilen Rebecka Fallenkvist är avstängd från jobbet på SD:s tv-kanal Riks.
SD-profilen Rebecka Fallenkvist är avstängd från jobbet på SD:s tv-kanal Riks. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

SD-profilen Rebecka Fallenkvist får nytt jobb i riksdagen

Nyligen togs Rebecka Fallenkvist ur tjänst efter att ha kallat Anne Frank för ”kåtheten själv”. Nu får SD-profilen ett nytt ”lämpligare” jobb på ekonomiavdelning i SD:s riksdagskansli, rapporterar Aftonbladet. ”SD signalerar alltså att det inte är några problem att förminska Förintelsens offer utan det belönas istället med ett nytt jobb”, skriver Judiska ungdomsförbundet.

ANNONS
|

Rebecka Fallenkvist är känd som ansiktet utåt för Sverigedemokraternas tv-kanal Riks – men sedan en dryg vecka tillbaka har varit avstängd från jobbet. Anledningen är att hon lagt upp ett inlägg på Instagram som anklagats för antisemitiska anspelningar.

Fallenkvist hade då laggat upp en bild på boken Anne Franks dagbok och skrev följande: ”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv”.

Utöver det hade hon lagt in musik av rapparen Kanye West, som bara några dagar tidigare hade fällt antisemitiska uttalanden och blivit avstängd från Instagram.

”Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Rebecka Fallenkvist är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, sa SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman i ett skriftligt uttalande till TT.

ANNONS

Kraftiga fördömanden

Inlägget ledde snabbt till kraftiga fördömanden, inte minst från judiska föreningar och organisationer.

”Fallenkvist uttrycker en anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer. Normaliserande av ett förråat språkbruk och skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande är oanständigt och ovärdigt, desto allvarligare från en folkvald politiker som åtnjuter stort inflytande”, skrev Judiska Centralrådet i ett uttalande.

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, fördömde inlägget och kallade det för en ”avskyvärd förolämpning, respektlös mot minnet av Anne Frank”, enligt TT.

”Beslutat att kliva av mitt förtroendeuppdrag”

Enligt Aftonbladet har Fallenkvist nu fått ett nytt jobb på Sverigedemokraternas ekonomiavdelning i SD:s riksdagskansli.

”Som ett resultat av de samtal som förts genom partiets HR-avdelning kommer Rebecka Fallenkvist att omplaceras till en lämpligare tjänst inom organisationens administrativa division där hon kommer att assistera planeringen av partiets konferensverksamhet”, skriver SD:s pressavdelning i ett uttalande till Aftonbladet.

Beskedet om hennes omplacering får Judiska ungdomsförbundet att reagera:

”Rebecka Fallenkvist lämnar sin tjänst på Riks och blir istället befordrad till ekonomiavdelningen på SD:s riksdagskansli. SD signalerar alltså att det inte är några problem att förminska Förintelsens offer utan det belönas istället med ett nytt jobb”, skriver man i ett inlägg på Twitter.

Detta är inte första gången Rebecka Fallenkvist hamnar i blåsväder. Under Sverigedemokraternas valvaka ska hon ha skanderat ”Helg seger”, något som flera kopplat till det nazistiska slagordet ”Hell seger”.

ANNONS

Under torsdagen meddelade Rebecka Fallenkvist att hon lämnar sitt förtroendeuppdrag som gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Stockholm.

”Givet att jag inte vill att den senaste tidens händelser på något sätt ska påverka arbetet för vår grupp i SD Region Stockholm, har jag därför i samråd med partiet beslutat att kliva av mitt förtroendeuppdrag i region Stockholm. Även om jag är övertygad om att jag kunnat bidra positivt så är partiet viktigare än mig. Jag kommer också ägna mig åt andra arbetsuppgifter vilket kommer att bli givande, detta samtidigt som jag slipper vara lika publik”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

LÄS MER:Ny Tiktok-strategi bakom SD:s valfilmer

LÄS MER:SD-profil tas ur tjänst – "Olämplig jargong"

LÄS MER:SD har förlorat sin mest slagfärdiga pick me-girl

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS