Ewa Skoog Haslum, Marinchef Försvarsmakten, under sitt anförande vid Rikskonferensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällshotell.
Ewa Skoog Haslum, Marinchef Försvarsmakten, under sitt anförande vid Rikskonferensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällshotell. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ryska skuggflottan kan spionera i Sverige

I somras kunde GP berätta hur Ryssland använt sig av en ”skuggflotta” för att runda oljesanktioner. Bland annat använde man Göteborgs hamn som bas för att hämta bränsle till oljefartygen.
En ny granskning av SVT visar att den ryska skuggflottan fortfarande verkar i Östersjön – och att vissa fartyg kan användas för spioneri.

ANNONS
|

Den ryska skuggflottan som används för att runda oljesanktionerna mot Ryssland rör sig fortfarande utanför den svenska kusten och det bunkras fortfarande i områden utanför svenska hamnar och kuster via bunkringsföretag, visar en granskning av SVT.

Nu rapporterar SVT att fartyg från den ryska skuggflottan även kan användas för spioneri.

I första hand är det Kustbevakningens ansvar att kontrollera hur fartyg rör sig längs den svenska kusten, men det finns även militära aspekter kring den ryska skuggflottan.

Enligt marinchefen Ewa Skoog kan till exempel skuggfartygen användas i hybridoperationer, exempelvis genom att ett fartyg tar sig in i en svensk hamn under täckmantel av att söka nödhamn i samband med ett haveri, rapporterar SVT.

ANNONS

Ewa Skoog uppger också för SVT att marinen har dokumentation på att fartyg ur den ryska skuggflottan kan användas för signalspaning.

– Vi hittar ju antenner och master som kanske inte normalt sett hör till ett fiskefartyg till exempel, så det är klart att vi upplever att i det som rör sig ute till sjöss, att det finns ibland andra målsättningar med deras verksamhet, säger hon till SVT.

LÄS MER:Göteborgs hamn har använts för att fylla Putins krigskassa

LÄS MER:Rysk olja för miljarder passerade västkusten

LÄS MER:Unikt beslut: Göteborgs hamn vägrar serva fartyg lastade med rysk olja

ANNONS