Per Bolund  (MP), språkrör i Miljöpartiet, vill förbjuda svenska matbutiker att slänga ätbar mat.
Per Bolund (MP), språkrör i Miljöpartiet, vill förbjuda svenska matbutiker att slänga ätbar mat. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Per Bolund (MP): Förbjud svenska matbutiker att slänga mat

Miljöpartiet vill lagstifta om ett totalförbud för svenska matbutiker att slänga ätbar mat.
Språkröret Per Bolund inspireras av den franska lagstiftningen och öppnar för att även svenska matbutiker ska kunna straffas med viten.
– Det är ett enormt slöseri och särskilt provocerande när det drabbar människor som faktiskt inte har råd med mat idag, säger han.

ANNONS
|

Miljöpartiet har sedan tidigare ställt krav på att momsen på matvaror som mjölk, ost, ägg, frukt och bröd ska slopas helt fram till halvårsskiftet. Partiet vill också att en miljard kronor ska avsättas för gratis skolfrukost till alla barn.

Nu vill språkröret också ta i med hårdhandskarna mot matbutikerna.

– Mat ska ätas, inte slängas. Då måste vi ta till med tuffa tag, säger han.

Enligt data från Naturvårdsverket uppgick livsmedelsavfallet från matbutiker till 91 000 ton under 2021. Nu vill Miljöpartiet förbjuda svenska matbutiker att slänga mat som fortfarande är ätbar.

– Tyvärr finns det ju många som intygar att det finns stora mängder mat som skulle kunna ätas som faktiskt slängs i stället, säger Per Bolund.

ANNONS

Skulle ge billigare mat

Enligt Bolund skulle ett förbud leda till att matbutikerna måste sälja maten för ett betydligt lägre pris. Dessutom skulle frivilligorganisationer som Stadsmissionen och Röda Korset få tillgång till mycket mer mat än i dag.

– Vi ser nu att helt nya grupper tvingas be om nödhjälp. Barnfamiljer har inte råd att köpa mat till sina barn och pensionärer klarar inte av ekonomin längre, säger han och fortsätter:

– Det har varit ganska provocerande att matkedjorna höjt priserna som de har gjort. Detta är ett sätt att få till att de tvingas sälja mat till betydligt lägre priser.

Inspireras av Frankrike

Sedan 2016 har Frankrike lagstiftning som gör det olagligt för butiker att slänga mat som fortfarande är ätbar. Det innebär också att kedjorna kan straffas med dryga böter om lagstiftningen inte följs. Sedan lagen infördes i Frankrike uppges 46 000 ton mat ha räddats årligen.

Per Bolund öppnar för att svenska matbutiker ska kunna straffas på ett liknande sätt med vitesbelopp.

– Det här ett systemfel som vi behöver rätta till, säger han.

Att få till ny lagstiftning behöver inte ta lång tid, enligt Per Bolund. Tvärtom anser han att pandemin har visat att det går att få fram ny lagstiftning relativt snabbt – om riksdagen vill.

ANNONS

Kan gå snabbt

Bolund menar vidare att saken underlättas av den franska lagstiftningen, som visar att ett förbud för butiker att slänga mat inte strider mot EU:s regelverk.

– Vi ser ingen anledning till att det skulle behöva ta särskilt lång tid, utan nu tycker vi det är dags att snabbt gå till handling och det är också det som vi kommer att kräva i Sveriges riksdag.

LÄS MER:Andersson om Busch: ”Har en förmåga att ändra sina stories”

LÄS MER:Ebba Busch: Jag känner mig som Göran Persson

LÄS MER:Kravet: Gratis frukost i skolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS