Kravet: Gratis frukost i skolan

Fyra organisationer kräver att det ska bli obligatoriskt med gratis frukost i skolan – för att möta de allt tuffare ekonomiska tiderna.
På Sjumilaskolan i Biskopsgården delar frivilliga från Röda korsets ungdomsförbund ut ostfrallor till morgonhungriga barn en gång i veckan.
– Allt tar slut på tio minuter enligt våra volontärer, säger förbundsordföranden Lotta Schneider.

ANNONS
|

Att en del barn tvingas gå till skolan med kurrande magar har uppmärksammats redan tidigare. Men den skenande inflationen och allt dyrare maten har ökat pressen på ekonomiskt utsatta familjer med följden att allt fler barn nu drabbas, enligt Röda korset, Rädda barnen, Majblomman och Hyresgästföreningen.

De fyra organisationerna går därför samman i fyra krav till politiken. Utöver obligatorisk skolfrukost kräver de ett reformerat bostadsbidrag, höjt barnbidrag och gratis kollektivtrafik.

Kan koncentrera sig

Röda korsets ungdomsförbund, som också står bakom kraven, driver sedan ett tiotal år frukostklubbar på skolor i områden med hög arbetslöshet och många barn i hushåll med svag ekonomi.

Det innebär att frivilliga delar ut smörgåsar till barn och unga en gång i veckan. I Göteborg bjuder man på ostfrallor på Sjumilaskolan i norra Biskopsgården varje onsdag.

ANNONS

Enligt Lotta Schneider, ordförande i ungdomsförbundet, ökar behoven. Från landets frukostklubbar rapporterar volontärer om smörgåsar som går åt i ett nafs och barn som ser till att komma till skolan en kvart innan utdelningen startar, för att vara säkra på att hinna få frukost innan den tar slut. Det är som regel samma barn som dyker upp.

Att göra det obligatoriskt med frukost tillgänglig för alla, så som skollunchen är sedan 1940-talet, skulle vara ett bra sätt att jämna ut skillnader mellan barn och deras möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen, menar hon.

– Eleverna säger själva att de får lättare att koncentrera sig om de har ätit frukost och lärarna tycker att det blir lugnare i klassrummen.

Röda korset, Rädda barnen, Majblomman och Hyresgästföreingen kräver att det ska bli obligatoriskt med gratis frukost i skolan. Organisationerna ser ett ökande behov av stöd till ekonomiskt utsatta familjer.
Röda korset, Rädda barnen, Majblomman och Hyresgästföreingen kräver att det ska bli obligatoriskt med gratis frukost i skolan. Organisationerna ser ett ökande behov av stöd till ekonomiskt utsatta familjer.

Samtidigt framhåller Lotta Schneider att behoven är betydligt större än vad de frivilliga organisationerna mäktar med. Hennes förbund får många förfrågningar från skolor som vill att frukostklubben ska komma dit, men antalet volontärer räcker inte till.

– Det visar på vikten av att skolor och kommuner tar sitt ansvar och ser till att det finns gratis frukost varje dag.

Värst för ensamstående

I veckan presenterade organisationerna dessutom en opinionsundersökning om att många familjer är hårt pressade ekonomiskt, allra värst är det för ensamstående med barn. De arrangerade även ett seminarium om barnfattigdom, där bland annat politiker från riksdagens partier var inbjudna.

ANNONS

På scenen på Kulturhuset i Stockholm fick politikerna svara på frågor om hur de ställer sig till organisationernas krav. Ja till att göra skolfrukost obligatoriskt i Sverige sa Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna ville inte välja medan Centerpartiet och Kristdemokraterna sade nej.

Politiska röster om kravet på gratis skolfrukost

Politiker från riksdagens åtta partier deltog i seminarium om barnfattigdom i onsdags. Så här sa några av dem där:

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister:

– Jag, i egenskap av lärare, vet vad det spelar för roll för att klara skoldagen med mat i magen och hur skoldagen ser ut om man inte har det. Så därför är det här en viktig fråga, men det här är ett kommunalt ansvar. Det vi kan göra är att säkerställa att det finns generella pengar.

Magdalena Andersson (S), partiledare:

– Vi har infört det här i flera av de kommuner där vi styr. Men för att kommunpolitiker ska kunna göra det här så bygger det på att man får tillräckligt med statsbidrag från regeringen i budgeten, och så var det inte i år.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot:

– Nej, jag tycker inte det ska vara obligatoriskt med skolfrukost. Det finns skolor som gör detta i dag och det ska de få göra, men de barn som lever i ekonomisk utsatthet drabbas på olika sätt. Då vill jag att skolans resurser ska gå till sånt som utökad läxhjälp, mindre undervisningsgrupper och elevhälsan till exempel.

Märta Stenevi (MP), språkrör:

– Vi pratar om att vända alla stenar men vi har inte vänt en enda sten som är tillräcklig när det gäller barnfattigdomen. Nu kan vi inte ens vara överens om att det vore rätt bra om det vore ett krav att alla barn faktiskt ska ha mat i magen när de kommer till skolan på morgonen.

LÄS MER:Föräldrar tar lån – för att köpa mat och vinterkläder

LÄS MER:Inflationen får skolbarnen att äta mer: ”Föräldrar vill att de ska äta frukost i skolan”

LÄS MER:Inflationen tvingar nya grupper att söka hjälp

ANNONS