Det har varit mycket förseningar kring Stockholm under mars, men även Göteborg hade växelfel som orsakade många försenade tåg.
Det har varit mycket förseningar kring Stockholm under mars, men även Göteborg hade växelfel som orsakade många försenade tåg. Bild: Jessica Gow/TT

Över 10 000 försenade tåg i mars

Under mars månad hade tågtrafiken i Sverige årets hittills sämsta punktlighet. 88,4 procent av tågen kom i tid och över 3 300 tåg ställdes in helt och hållet med bara någon dags förvarning.
– Så här i slutet av vintern har järnvägen haft en tuff period, säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik på Trafikverket.

ANNONS
|

Mars var den månad med årets hittills sämsta punktlighet i tågtrafiken runt om i landet. Det slutade med en punktlighet på 88,4 procent. Sämst punktlighet hade långdistanstågen där 71,3 % av dem kom fram i tid.

Våren har även drabbats av den lokförarbrist som finns och det har varit vissa tågföretag som tvingats ställa in turer. Över 3 300 tåg ställdes in helt och hållet under månaden och enligt Trafikverket har det varit ovanligt många sent inställda avgångar.

Tre växelfel, två utanför Stockholm och ett i Göteborg, gjorde även att cirka 400 tåg blev sena – under en enda dag.

ANNONS

Vädret påverkade

Enligt Trafikverket var det framför allt tågförseningar runt Stockholm som drog ner punktligheten då pendeltrafiken där har haft ovanligt många försenade och inställda tåg. Andra faktorer som orsakade förseningar i Stockholmsområdet var även vädret.

– Så här i slutet av vintern har järnvägen haft en tuff period. Bland annat kom kraftiga snöoväder i Mälardals- och Stockholmsområdet i både inledningen och slutet av månaden att orsaka stora bekymmer för trafiken, säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik på Trafikverket.

Av de tåg som var försenade under mars månad var det fyra procent som var mer än 15 minuter sena. Enligt Trafikverket var den genomsnittliga förseningen för försenade tåg sju minuter.

LÄS MER:Pehrson (L): Det har varit för ”fett” att vara arbetslös

LÄS MER:Alla SJ-tåg inställda mellan Göteborg och Skåne i sommar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS