Pehrson (L): Det har varit för ”fett” att vara arbetslös

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) twittrade att det varit för ”fett” att vara arbetslös – och kopplade detta till bristen på lokförare.
Det har skapat mycket heta känslor i sociala medier.
”Nog dags för prao som arbetslös nästa gång” skriver TCO:s ordförande och undrar om Pehrsons konto är kapat.

ANNONS
|

Det var på torsdagskvällen som Johan Pehrson hamnade i hetluften efter ett inlägg på Twitter. Inlägget hade sin grund i nyheten om att det inte kommer att gå några SJ-tåg mellan Göteborg och Skåne i sommar, vilket gjorde partiledaren tillika ministern ilsken. ”Helt sjukt faktiskt”, skrev han.

Pehrson kopplade detta till lokförarbrist, trots att det finns många arbetslösa i Sverige, och menade att det varit för ”fett” att gå utan jobb. Men att det blir ändring nu, med den nya regeringens politik.

Inlägget skapade mycket heta känslor.

Möttes av kritik

En av dem som reagerade var Morgan Johansson (S), tidigare justitieminister och nu utrikespolitisk talesperson. ”Du tror alltså att det är ”fett” att vara arbetslös?” skrev han och menade att Liberalerna, tidigare Folkpartiet, en gång i tiden stod upp för social trygghet, bland annat vid arbetslöshet. Och tillade: ”Nu är det bara klasskamp uppifrån och hånfullheter som gäller för liberalerna.”

ANNONS

Flera andra riksdagsledamöter blev också upprörda. Bland dessa Linda Snecker (V) som svarade på Pehrsons tweet och skrev: ”Så istället för att utöka utbildningsplatserna för bristyrket lokförare, vilket du kan göra med din liberala kollega utbildningsministern, så ska arbetslösa få det ekonomiskt tuffare?”.

Therese Svanström, TCO:s ordförande.
Therese Svanström, TCO:s ordförande. Bild: Claudio Bresciani/TT

En annan som reagerade starkt var den fackliga tjänstemannaorganisationen TCO:s ordförande Therese Svanström. Hon frågade i sitt tweetsvar om Johan Pehrsons konto blivit hackat. Om inte menade hon att Pehrson, som gjort sig känd för att praoa på olika arbetsplatser – bland annat som pizzabagare – nästa gång bör prova på att vara arbetslös. Hon tillade: ”a-kassan är en försäkring för förlorad inkomst mellan jobb. Som tjänat Sveriges omställningsförmåga väl.”

Svarade kritiker med länk till Arbetsförmedlingen

Under kvällen när Johan Pehrson fick många kritiska svar på sin tweet svarade han gång på gång med att skicka en länk till Arbetsförmedlingen och en sökruta för att hitta olika yrken. Även detta fick han kritik för. Många passade på att berätta för ministern att det inte är brist på sökande som är problemet för lokförarna. Enligt svaren brukar det vara över tusen sökande till ett 30-tal platser.

I en kommentar till GP svarar Johan Pehrson på kritiken. Han menar att han är ”förvånad” över reaktionerna och slår fast att det är uppenbart att den tidigare politiken inte fungerat.

ANNONS

”Det behövs både krav och möjligheter för att lösa kompetensbristen. Krav på att arbetslösa ska ta lediga jobb och flytta dit jobben finns.” skriver han och fortsätter: ”Men också möjligheter att utbilda sig under hela livet och rusta sig så att man kan få arbete i ett bristyrke. Regeringen storsatsar därför på över 80 00 nya utbildningsplatser i vårbudgeten.”

Många faller bort

Enligt fackförbundet Seko som organiserar lokförarna utbildas det årligen mellan 250 och 300 lokförare i Sverige. Antalet sökande har ökat de senaste åren, men betydligt fler än tidigare faller bort då de inte klarar de krav som ställs rörande kompetens och hälsa.

– Jättemånga söker men bara en tredjedel är behöriga i dag, trots att kraven är oförändrade, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko.

Att inte fler utbildas förklaras också av att utbildningen innehåller praktik med handledare och att dagens antal anses vara i nivå med vad som är möjligt.

Samtidigt lämnar många lokförare yrket i förtid, enligt facket bland annat på grund av försämrade arbetsvillkor och scheman som ändras med kort varsel.

– Det måste finnas en planerbarhet, människor som ställer upp och jobbar under alla dygnets timmar måste veta att det schema de fått också gäller, säger Gorin Weijmer.

ANNONS

LÄS MER:Johan Pehrson: SD har fel i klimatfrågan

LÄS MER:Dadgostar: Jimmie Åkesson gömmer sig under en sten

LÄS MER:Ebba Busch: Jag känner mig som Göran Persson

LÄS MER:Andersson om Busch: ”Har en förmåga att ändra sina stories”

ANNONS