Närundervisning i skolan under höstterminen

Skolorna ska planera för att ha all undervisning på plats i höst. Folkhälsomyndigheten räknar med en mycket låg smittspridning, men hela klasser kan behöva testas om covid-19-fall upptäcks.

ANNONS
|

Närundervisning i klassrummen ska vara huvudregeln för alla grundskolor och gymnasieskolor i höst. Det är budskapet från regeringen och Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens på tisdagen.

– Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning kan vi räkna med att vi har ett läge med mycket låg smittspridning mot slutet av sommaren och början på hösten, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon påpekar att bedömningen om smittoutvecklingen bygger på att vuxna fortsätter nappa på erbjudandet om vaccination, samt att allmänheten fortsätter följa rekommendationer kring covid-19.

LÄS MER:Halva vuxna befolkningen har fått vaccin i Sverige – men inte i Göteborg

Lokala utbrott bland barn och unga

Vaccinationen går framåt och smittspridningen är redan på nedåtgående. Samtidigt lär eleverna i skolklasserna vara ovaccinerade, då vaccinerna ännu inte ens är rekommenderade för barn.

ANNONS

– Pandemin kommer fortsatt att pågå ute i världen. Det kan fortfarande uppstå lokala utbrott och ovaccinerade barn och unga kan smittas av covid-19, säger Britta Björkholm.

Man kommer därför lägga fortsatt kraft på smittspårning och testning även för barn och unga.

– Till exempel kan det vara så att man behöver testa en hel klass, om det har dykt upp konstaterade fall hos någon i klassen. Det är så vi kan förhindra nya smittkedjor.

LÄS MER:Dals-Ed utan coronafall i två veckor – smittan rasar även i Göteborg

Regeringen ser över skolornas regelverk

Att man ska stanna hemma vid milda symptom kommer fortsatt att gälla, vilket betyder att skolor kan planera för att enskilda elever trots allt ska kunna delta på distans. Folkhälsomyndigheten uppmanar skolorna till försiktighet och att man således inte heller planerar stora samlingar av elever, lärare och vårdnadshavare vid terminsstarten i höst.

Samtidigt ser regeringen över det tillfälliga regelverk som gällt under pandemin och som bland annat möjliggjort distansundervisningen. Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar att det kommer att anpassas till det nya läget.

– Behovet av att använda distansundervisning bedöms vara litet under hösten, men det måste finnas beredskap i skolan att kunna gå över till distansundervisning om det blir nödvändigt för att möta lokala smittskyddsrekommendationer vid lokala utbrott, säger Anna Ekström.

LÄS MER:Stor oro kring missad skolgång under corona

LÄS MER:Förslaget: Ge skolorna 100 miljoner i covid-peng

LÄS MER:Gymnasieprogrammen som är svårast att komma in på i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS