Närundervisning i klassrummen ska vara huvudregeln för alla grundskolor och gymnasieskolor i höst. Det är budskapet från regeringen och Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens på tisdagen.
– Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning kan vi räkna med att vi har ett läge med mycket låg smittspridning mot slutet av sommaren och början på hösten, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Hon påpekar att bedömningen om smittoutvecklingen bygger på att vuxna fortsätter nappa på erbjudandet om vaccination, samt att allmänheten fortsätter följa rekommendationer kring covid-19.
LÄS MER:Halva vuxna befolkningen har fått vaccin i Sverige – men inte i Göteborg
Lokala utbrott bland barn och unga
Vaccinationen går framåt och smittspridningen är redan på nedåtgående. Samtidigt lär eleverna i skolklasserna vara ovaccinerade, då vaccinerna ännu inte ens är rekommenderade för barn.
– Pandemin kommer fortsatt att pågå ute i världen. Det kan fortfarande uppstå lokala utbrott och ovaccinerade barn och unga kan smittas av covid-19, säger Britta Björkholm.
Man kommer därför lägga fortsatt kraft på smittspårning och testning även för barn och unga.
– Till exempel kan det vara så att man behöver testa en hel klass, om det har dykt upp konstaterade fall hos någon i klassen. Det är så vi kan förhindra nya smittkedjor.
LÄS MER:Dals-Ed utan coronafall i två veckor – smittan rasar även i Göteborg
Regeringen ser över skolornas regelverk
Att man ska stanna hemma vid milda symptom kommer fortsatt att gälla, vilket betyder att skolor kan planera för att enskilda elever trots allt ska kunna delta på distans. Folkhälsomyndigheten uppmanar skolorna till försiktighet och att man således inte heller planerar stora samlingar av elever, lärare och vårdnadshavare vid terminsstarten i höst.
Samtidigt ser regeringen över det tillfälliga regelverk som gällt under pandemin och som bland annat möjliggjort distansundervisningen. Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar att det kommer att anpassas till det nya läget.
– Behovet av att använda distansundervisning bedöms vara litet under hösten, men det måste finnas beredskap i skolan att kunna gå över till distansundervisning om det blir nödvändigt för att möta lokala smittskyddsrekommendationer vid lokala utbrott, säger Anna Ekström.
LÄS MER:Stor oro kring missad skolgång under corona
LÄS MER:Förslaget: Ge skolorna 100 miljoner i covid-peng
LÄS MER:Gymnasieprogrammen som är svårast att komma in på i Göteborg