Halva vuxna befolkningen har fått vaccin i Sverige – men inte i Göteborg

Nu har 50 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos covid-19-vaccin. Men inom landet är skillnaderna stora – och Göteborg ligger sämst till.
– Det här är en effekt av den väldigt tydliga prioritering som vi har gjort, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Milstolpen passeras i dagarna. Då har över halva vuxna befolkningen i Sverige fått minst en dos vaccin mot covid-19.

Samtidigt kvarstår stora skillnader inom landet. Medan man i den kommun som kommit längst, Åsele, har vaccinerat 73 procent av invånarna över 18 år ligger Göteborg sämst till med endast 33,6 procent vaccinerade.

Göteborg har haft sistaplatsen bland de 290 kommunerna i flera veckor, och ligger där i botten tillsammans med Malmö.

– Man måste också se på vilken befolkningsstruktur man har, i till exempel olika kommuner, säger Marie Morell (M), ordförande i Sveriges kommuners och regioners sjukvårdsdelegation.

LÄS MER:Karta: Så många har vaccinerat sig i din region 9/6

Vaccinationsprognos på 5 september

Prognosen, att alla vuxna, samt barn som rekommenderas vaccination, ska ha erbjudits en dos till den 5 september, ligger fast. Marie Morell menar att kapaciteten att vaccinera är god och att det är just befolkningssammansättningen som påverkar statistiken.

ANNONS

– Alla regioner arbetar på ett väldigt konstruktivt och bra sätt, och det finns stora möjligheter.

LÄS MER:Inget Janssen till vaccinsugna svenskar

Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, instämmer i Marie Morells förklaring till att Göteborg och Malmö ligger efter.

– Det här är en effekt av den väldigt tydliga prioritering som vi har gjort, att prioritera de äldre. De kommuner och län som har haft en större andel äldre ligger naturligtvis också bättre till, säger han och fortsätter:

– Eftersom fördelningsnyckeln sedan förändrades till att omfatta hela befolkningen kommer man komma ikapp i slutändan. Då hamnar man på samma siffra, om man inte har misslyckats och slängt bort en massa vaccin men det har vi inget tecken på.

Lägre andel i Göteborg och Malmö

Inte heller socialminister Lena Hallengren (S) ser i nuläget några större problem med att Göteborg och Malmö har en bit kvar till 50-procentsgränsen, trots att Sverige nått fram till den.

– Så länge regionerna följer prioriteringsordningen är det precis det som är uppgiften, att vaccinera så fort man kan utifrån prioriteringsordningen med det vaccin man får.

LÄS MER:Regionens plan: då kan 35-åringar boka tid för coronavaccination

LÄS MER:”Moderna-arm” – en jobbig biverkning av coronavaccinet

ANNONS