Morgan Johansson räddas kvar som minister

Morgan Johansson (S) räddas kvar som minister. Statsminister Magdalena Andersson (S) kritiserar partierna till höger som väckte misstroendet.
– Det hade kunnat få allvarliga konsekvenser, säger hon. KD-ledaren Ebba Busch, å sin sida, menar att regeringen har kidnappats av en ”vänstervilde”.

ANNONS
|

Med knapp marginal står det klart att Morgan Johansson kan sitta kvar som justitieminister.

Det var efter en blodig vår av skjutningar och gängvåld som Sverigedemokraterna, med stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna väckte misstroende mot justitieministern.

För att fälla ministern krävdes 175 mandat, men SD, M, KD och L samlade bara ihop 174.

– Det är bra att justitieministern nu kan fortsätta sitt arbete, säger statsminister Magdalena Andersson på en pressträff efter omröstningen.

Hon säger att de högerkonservativa var medvetna om att ljuset skulle riktas mot den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som valdes in för Vänsterpartiet, när de drog igång det här.

ANNONS

– Det är ingen tvekan om vem som satt igång den här processen, säger Magdalena Andersson.

– Vi har inte gett några eftergifter till Amineh Kakabaveh, säger hon.

Amineh Kakabaveh (-) säger att hon har förtroende för Morgan Johansson.
Amineh Kakabaveh (-) säger att hon har förtroende för Morgan Johansson. Bild: Anna Tärnhuvud

In i det sista har den politiska vilden Amineh Kakabaveh (-) svängt fram och tillbaka, men under debatten inför omröstningen stod det klart att hon har förtroende för Morgan Johansson.

För Kakabaveh har valet hängt på hur regeringen agerar gentemot Turkiet och kurderna.

– Mitt förtroende för Morgan Johansson är obrutet, säger hon.

”Tagit regeringen som gisslan”

Från en rad håll kritiserades regeringen för att sitta i knäet på den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

– I det mest känsliga säkerhetspolitiska läget i modern tid har nu en vänstervilde tagit regeringen som gisslan, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Hon påpekar att Kakabaveh ändrat sig flera gånger inför omröstningen och att det är ett svaghetstecken att regeringen några timmar innan omröstningen inte visste att om de skulle få fortsätta styra landet.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att det är hans partis bestämda uppfattning att Johansson upprepat visat brist på lämplighet för den post han har.

– Att gång på gång lämna felaktig information i politiska syften. Man måste lita på att den information man får av ett statsråd är korrekt, säger Kristersson.

ANNONS

”Politisk vänstervilde”

M-ledaren är mycket kritisk till de förhandlingar regeringen haft med Kakabaveh, vilka ledde till att Johansson nu kan sitta kvar.

– Man valde att förhandla med en politisk vänstervilde för att till varje pris behålla Morgan Johansson, som är en av modern historias sämsta justitieministrar, säger han.

Henrik Vinge, gruppledare för SD som väckte misstroendet, menar att hans parti är det enda som vågat tala klarspråk om Morgan Johansson. Han menar att de senaste åtta åren visat ”ett fullständigt misslyckande”.

Trots att högeroppositionen gick förlorande ur striden tycker han att processen varit av godo.

– Det är väldigt viktigt att vi gjorde det här för att visa hur svagt stöd Morgan Johansson ändå har i riksdagen. Och det beror på att han fullständigt har misslyckats med kriminalpolitiken, säger Vinge.

Att Sveriges Nato-ansökan kan ha skadats av processen, som åter satt ljuset på S-regeringens avtal med kurdiska ledamoten Amineh Kakabaveh vill han dock inte kännas vid. Ett avtal som Turkiets president Erdogan sägs ogilla.

– Det är regeringen själv som gjort ett avtal med en politisk vilde i riksdagen, och nu är hon arg för att det blir avslöjat. Det här handlar om att Magdalena Andersson har valt att göra upp med Kakabaveh för att rädda Morgan Johansson, trots att det äventyrar hela Nato-ansökan.

ANNONS

Lööf: ”Illa vald tidpunkt”

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, är kritisk till de partier som ville fälla Morgan Johansson.

– Det pågår ett krig två timmar bort från Sveriges gräns. Vi är mitt inne i en Nato-process. Det är en synnerligen illa vald tidpunkt, säger hon.

Lööf framhåller att även C tycker att Johansson förtjänar kritik, men att den inte är av den art att han förtjänar att avsättas.

– Framför allt inte som nu, i ett läge där det måste handla om att agera i samsyn och enighet. Vi är i ett allvarligt politiskt läge och då kan vi inte bete oss på det sättet som övriga oppositionspartier har gjort de senaste dagarna.

Kan den här processen ha försvårat Sveriges Nato-inträde?

– Ja i och med Moderaternas och övriga oppositionspartiers agerande så har man satt fokus på Amineh Kakabaveh och den säkerhetspolitiska situationen, i ett läge som är mycket, mycket känsligt, säger Lööf.

LÄS MER:Inga samtal mellan Socialdemokraterna och kurdiska självstyret

LÄS MER:Erdogan hotar med nytt krig – svensk mardröm

LÄS MER:Kristersson hamnade i skuggan av Busch – igen

LÄS MER:Fyra svåra år: Här är regeringens största kriser

LÄS MER:Nytt besked: Kakabaveh lägger ned sin röst

LÄS MER:Kakabaveh stred med gerilla – nu jagas hon av Erdogan

LÄS MER:Hård kritik mot ministern efter dödsskjutningar: ”Skyller ifrån sig”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS