Inga samtal mellan Socialdemokraterna och kurdiska självstyret

Enligt uppgifter till Expressen ska Socialdemokraterna ha kontaktat kurdiska företrädare – för att sätta press på Amineh Kakabaveh inför tisdagens misstroendevotering. Men uppgifterna dementeras av det kurdiska självstyret i norra Syrien och statsminister Magdalena Andersson.
– Det finns inget sådant som varit sanktionerat från mig, säger hon.

ANNONS
|

Socialdemokraterna har, enligt uppgifter till Expressen, tagit kontakt med ”viktiga” kurdiska företrädare i norra Syrien, för att sätta press på den politiska vilden Amineh Kakabaveh inför tisdagens misstroendeomröstning mot justitieministern Morgan Johansson.

Kakabaveh hade Morgan Johanssons öde i sina händer och valde i slutändan att inte fälla S-ministern. För Expressen bekräftar Kakabaveh att företrädare har försökt kontakta henne.

– Det är många som sökt mig, men jag har inte kunnat ringa tillbaka. Jag har inte haft tid, säger hon till Expressen.

Inga ytterligare eftergifter

Uppgifterna tillbakavisas dock från både regeringen och det kurdiska självstyret. På en pressträff efter tisdagens omröstning dementerade statsminister Magdalena Andersson Expressens uppgifter.

ANNONS

– Här måste jag ändå säga att socialdemokratiska partiet har inte tagit några sådana initiativ. Det finns inget sådant som varit sanktionerat från mig, säger hon.

Socialdemokraterna ska inte heller har gjort några ytterligare eftergifter till Kakabaveh inför tisdagens misstroendeomröstning.

Shiyar Ali, svensk representant för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. Foto: Elin Åberg
Shiyar Ali, svensk representant för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. Foto: Elin Åberg

Shiyar Ali, svensk representant för det kurdiska självstyret i norra Syrien – Rojava, dementerar också uppgifterna.

– Det är inte trovärdigt. Vi blandar oss inte i situationer som gäller andra länders inrikespolitik, säger han

Vad anser du om de krav som Amineh Kakabaveh riktat mot regeringen avseende kurdfrågan?

– Jag tycker att det som Amineh gör och Socialdemokraterna gör, det är inget som vi vill beblanda oss med. Vi har en bra relation med Socialdemokraterna, inte bara i dag utan sedan en lång tid tillbaka. Samtidigt har vi kontakt med alla riksdagens partier och det är relationer som vi vill fortsätta bygga vidare på. Men inte genom att ställa ultimatum på det här sättet.

Menar du att det är fel av Kakabaveh att ställa ultimatum?

– Det inrikespolitik för oss. Vi har respekt för det Amineh kräver och vi har respekt för det som andra partier säger. Det här är inget som vi vill påverka på något sätt över huvud taget.

ANNONS

Oro över Nato-förhandlingar

Samtidigt berättar Shiyar Ali att man nu ser med oro på att kurderna blivit en bricka i spelet i de fortsatta Nato-förhandlingarna. Han hoppas att Sverige, så väl som övriga västvärlden, står på sig gentemot Turkiet och värnar om demokrati och mänskliga rättigheter.

Tror du att Sverige kommer att vika ner sig?

– Det hoppas jag verkligen inte, men oron finns, säger han.

LÄS MER:Morgan Johansson räddas kvar som minister

LÄS MER:Kristersson hamnade i skuggan av Busch – igen

LÄS MER:Erdogan hotar med nytt krig – svensk mardröm

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS