Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Modernavaccinerade som väntat ska få Pfizer som dos två

För ett par veckor sedan pausades användningen av Modernas vaccin för personer som är 30 år och yngre. Nu har Folkhälsomyndigheten beslutat att de som bara hann få en dos får byta vaccin till dos två.

Alla som är födda 1991 och senare kommer att få vaccinet Comirnaty, från Pfizer-Biontech framöver, om de vaccineras mot covid-19.

Det gäller även dem som fått dos ett av Modernas vaccin Spikevax, men väntat på dos två efter att vaccinet stoppats för åldersgruppen.

LÄS MER: Modernas vaccin pausas för unga personer

Byter vaccin till dos två

I samband med beslutet meddelade Folkhälsomyndigheten att det i den sistnämnda gruppen handlade om cirka 81 000 personer.

– Nu kan alla under 30 som väntar på sin andra dos få den, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Stoppet av Modernas vaccin för personer som är 30 år och yngre kvarstår dessutom, även efter den 1 december då det ursprungliga beslutet gällde till.

LÄS MER: Fortsatt smittspridning av corona att vänta i vinter

Risk för biverkningar

Orsaken till att vaccinet är pausat är att man sett en något förhöjd risk för hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation för unga, och att Pfizer-Biontechs vaccin bedöms vara säkrare för åldersgruppen.

– Man ser tydliga skillnader nu i risken mellan de två vacciner som är aktuella. Modernas vaccin, framför allt för män i yngre åldrar, sticker ut på ett sätt som gör att vi tillsammans med Läkemedelsverket bedömer att vi måste göra en paus, sade Anders Tegnell till GP tidigare i oktober.

LÄS MER: Tredje dosen av Moderna blir halv – kan ges vid influensavaccinering

LÄS MER: Fritt fram för 80-plussare att boka en tredje vaccindos

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.