Modernas vaccin pausas för unga personer

Modernas vaccin mot covid-19 pausas för personer som är 30 år och yngre. Anledningen är att ny data tyder på en förhöjd risk för hjärtpåverkan av vaccinet, jämfört med Pfizers vaccin.
– Ett viktigt argument är att vi har två olika vacciner att välja på, som är olika säkra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS
|

Studier har visat på ett samband mellan vaccinering mot covid-19 och hjärtmuskel- samt hjärtsäcksinflammation. Särskilt bland ungdomar och unga vuxna, och främst hos pojkar och män.

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att man helt pausar användningen av Modernas vaccin, med namnet Spikevax, på personer som är födda 1991 eller senare. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell baseras beslutet på en ny sammanställning som Läkemedelsverket gjort av nordisk data.

– Man ser tydliga skillnader nu i risken mellan de två vacciner som är aktuella. Modernas vaccin, framför allt för män i yngre åldrar, sticker ut på ett sätt som gör att vi tillsammans med Läkemedelsverket bedömer att vi måste göra en paus. Åtminstone tills vi kunnat analysera den här datan närmare, säger Anders Tegnell.

ANNONS

LÄS MER:Tredje dosen av Moderna blir halv – kan ges vid influensavaccinering

Ska vara uppmärksam på symptom

Den som nyligen har fått Spikevax uppmanas att vara uppmärksam på symptomen på hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation, även om risken för det ses som väldigt liten.

Bland symptomen finns smärta och tryck över bröstet samt hjärtklappning. Andra symptom kan vara feber, trötthet och att det gör ont att andas djupt. Om man upplever något av dem ska man ta kontakt med läkare på exempelvis en vårdcentral eller jourmottagning för att få en bedömning.

Högre risk med Moderna än Pfizer

Redan i juli uppmärksammade Läkemedelsverket och Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, fall av hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation efter vaccinering. Då gällde det såväl Modernas vaccin Spikevax som Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty. Beslutet nu är alltså att fortsatt använda det sistnämnda vaccinet i alla åldersgrupper.

– Det finns förstås också en viss risk med Pfizers vaccin, den är etablerad sedan tidigare, men den är låg – så pass låg att man har tyckt att den varit rimlig i den risk-/nyttabalans som gjorts, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Nu ser vi att den risken för vissa är högre med Moderna. Särskilt i den situationen som vi är i Sverige, där vi sett en ganska snabbt minskande smittspridning.

Risken för biverkningarna är dock ändå liten, enligt myndigheten.

LÄS MER:Sant eller falskt? Experternas svar på nya "fakta” om corona

Tror inte på överraskningar för barnen

I dagarna inleds vaccinationen av barn mellan 12–15 år i de flesta regioner i Sverige. Redan i måndags rekommenderade Folkhälsomyndigheten att man då använder Comirnaty. Enligt Anders Tegnell är det väl beprövat för åldersgruppen, efter att ha använts internationellt under en längre tid.

ANNONS

– Det finns bättre säkerhetsdata där, så vi tror verkligen inte att det kommer några överraskningar.

Tegnell: ”Ett väldigt bra vaccin”

Användningen av Modernas vaccin Spikevax stoppas samtidigt alltså helt i åldersgruppen 30 år och yngre. Det fortsätter dock att användas för personer som är äldre än så, då man enligt Anders Tegnell inte sett några stora risker för dem.

– Det är ett väldigt bra vaccin, det ska man komma ihåg, och det är speciellt bra hos äldre och ger ett mer långvarigt immunsvar visar en del studier. Då hade det varit väldigt olämpligt att ta bort det helt och hållet, dessutom är det alltid bra att ha två vacciner i landet ifall det blir produktionsproblem och annat.

LÄS MER:Nu vänder det i hemtjänsten – allt fler vaccinerar sig

Ni är inte rädda för samma skepsis som vissa hade mot Astra Zenecas vaccin i våras, när det stoppades för yngre men fortsatte användas för äldre?

– Den diskussionen kommer säkert att komma. Men det är som sagt ett väldigt bra vaccin, samma risker finns inte för äldre och det finns också en stor erfarenhet av att använda det på äldre vilket det inte finns på samma sätt för yngre, där datan är mer ny.

De som fått dos 1 får vänta på dos 2

Myndigheten har beslutat att de i den nu pausade gruppen som bara hunnit få en första dos av vaccinet inte kommer att erbjudas en andra dos alls i nuläget. Totalt handlar det om cirka 81 000 personer.

ANNONS

En lösning hade annars kunnat vara att ge dos två av Pfizers vaccin, vilket sedan tidigare varit rekommenderat vid bland annat vaccinbrist.

– Det är bättre att vi avvaktar. Det är framför allt efter dos två av Moderna som man har sett biverkningen, så vi rekommenderar ett uppehåll medan vi får gräva i om det finns någon bra lösning för den gruppen. De allra flesta som berörs är väldigt nyligen vaccinerade, så det är ingen brådska.

LÄS MER:Färre rapporter om allvarliga vaccinbiverkningar

LÄS MER:Anders Tegnell tror på livet utan restriktioner – men ser riskmiljöer

Fakta: Symptom att hålla koll på

Unga personer som fått Modernas covid-19-vaccin, med namnet Spikevax, kan i sällsynta fall få myokardit (hjärtmuskelinflammation) eller perikardit (hjärtsäcksinflammation. Vanliga symptom är:

  • Trötthet och andfåddhet
  • Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
  • Feber och värk i kroppen
  • En känsla av tryck eller tyngd över bröstet
  • Det gör ont att andas djupt
  • Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS