Moderaternas trend bruten – tappar väljare i ny mätning

Moderaterna tappar väljarstöd och Liberalernas besked i regeringsfrågan har inte belönats bland väljarna, visar GP/Sifos väljarbarometer. Läget är nattsvart för L, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.
– Det tycks verkligen inte vara mycket för partiet att glädjas över.

ANNONS
|

Under ungefär ett års tid har Moderaterna sakta men säkert vuxit i opinionen. I mars bröts den trenden. Sedan dess har partiet tappat 1,6 procentenheter och stannar nu på 21,3 procent, visar GP/Sifos väljarbarometer från april.

Det är främst till Sverigedemokraterna som de tidigare moderata väljarna går.

– Man kanske får räkna med att det kommer att vara en del rörelser mellan M, KD och SD framöver, beroende på vilka frågor som lyfts, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Moderaterna tycks tappa bland de yngre väljarna. Tidigare har M varit det klart största partiet bland förstagångsväljare, men nu går Socialdemokraterna om.

ANNONS

– De här väljarna flyter omkring rätt mycket. De har ännu inte röstat, så de är ute och söker. Dagsläget i valrörelsen är väldigt avgörande för dem, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Bild på Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. Fotad uppe på ett tak.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. Bild: Mia Höglund

SD ligger i sin tur stabilt i opinionen med 18,9 procent, vilket är bättre än valresultatet 2018. Sämst går partiet bland förstagångsväljarna.

LÄS MER:Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

LÄS MER:Damberg: Moderaterna har förändrats – inte SD

Ingen effekt av Liberalernas vägval

Effekten av Liberalernas vägval, där man efter en uppslitande intern strid ska arbeta för en borgerlig regering efter valet och kan tänka sig att ta stöd av SD för detta, uteblir. Med 3,1 procent är partiet fortfarande signifikant under riksdagsspärren.

Jonas Hinnfors konstaterar att det inte finns mycket att glädjas över för L.

– Att partier kan komma ur svåra svackor vet vi, men för Liberalernas partiledning krävs en genomtänkt strategi.

Han menar att man behöver få ordning på partiorganisationen, så att de företrädare som är besvikna inte blir passiva, och att de som lämnar ersätts med krafter som stödjer Sabuni-linjen.

Han ser det som tänkbart att partiet förlorar väljare till C, och vinner väljare från M.

– Men det gäller att vinna fler väljare än man förlorar.

Stödröster syns först vid valet

Jonas Hinnfors tror också att det finns en osäkerhet bland väljarna kring vad partiet vill och menar att det är svårt att urskilja Liberalernas politik.

ANNONS

– Partiledningen har åtminstone inte ännu lyckats ta ett nytt avstamp i den nya regeringshållningen och formulerat slagkraftiga förslag som står ut från andra partier.

Eventuella stödröster Liberalerna hoppas få från M-väljare, i och med beskedet i regeringsfrågan, syns inte förrän vid valet 2022.

– Vi har sett från andra undersökningar att moderater är mer positiva till den liberala partiledaren. Samtidigt som det öppnar en möjlighet att återta liberala väljare som gått till M sker det snarare genom rätt politisk profil. Det behöver bli tydligt för väljarna varför de valde L från början, säger Toivo Sjörén.

Corona blockerar fortfarande

Det största partiet, Socialdemokraterna, ligger stabilt och får nu 27,8 procent. Toivo Sjörén konstaterar att effekten av pandemin, där andra politiska frågor blockeras, lever kvar.

– Läget blir mer öppet ju fler som blir vaccinerade. Corona blir inte längre en nyhet på samma sätt. Det hänger på vilka andra frågor som blir viktiga, säger Toivo Sjörén.

Jonas Hinnfors säger att regeringen troligtvis är relativt nöjd med opinionssiffrorna.

– Vanligen får regeringar skulden i kriser. Men än så länge har man inte fått det, säger han.

LÄS MER:Lennart Rohdin lämnar Liberalerna

Så gjordes GP/Sifos aprilmätning:

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 6 796 intervjuer, gjorda 5-15 april 2021, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer.

Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

13,6 procent uppger inget parti.

LÄS MER:Den som trodde att SD kommer lägga sig platt hade fel

LÄS MER:Pandemin har inte knuffat bort klimatfrågan

ANNONS