Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Sabuni vann liberalt ödesval om SD-stöd

Nyamko Sabuni och partiledningen vann ödesvalet inom Liberalerna.
Med röstsiffrorna 59 mot 31 öppnar partiet nu för en borgerlig regering med SD-stöd.
– Nu ska vi samla oss som parti, vi är alla liberaler, säger Sabuni.

Ett splittrat parti slog på söndagen fast att Liberalerna 2022 ska arbeta för en borgerlig regering och att den kan ta stöd av Sverigedemokraterna om det behövs.

Under partirådet argumenterade båda sidor för sin sak men till slut vann partiledningen i dubbla omröstningar. Först över den reservation som förespråkat att en borgerlig regering hellre ska söka stöd av Miljöpartiet och därefter om att slopa ett föreslaget tillägg om att aldrig förhandla budget med ytterkantspartier, det vill säga V och SD, med siffrorna 55 mot 36.

Bland dem som försökte få till en kompromiss fanns Västsveriges ordförande Pär Gustafsson. Han ställde sedan upp bakom ett annat likartat förslag, som dock röstades ned.

Markerade mot splittring

Efteråt var Nyamko Sabuni mycket glad och tackade sina partikamrater. Beslutet, menade hon, är början på den väg L nu ska slå in på.

– Det är snarare en start på den resa vi tillsammans ska ge oss in på. Hänsyn ska leda oss framåt. Vi ska vara respektfulla mot varandra, vi har inte delade meningar om målet, bara om vägen dit. Men nu ska vi samla oss som parti och ta ansvar för varandra och säkerställa att vi genomför en fantastisk valrörelse tillsammans, när det blir dags, säger Sabuni.

Hennes ord var en markering mot den oro som funnits före partirådet om att L kommer att få svårt att gå vidare som ett parti efter detta. Partikamrater har stått emot varandra i striden som stundtals orsakat mycket heta känslor.

Mandat för partiledningen

Exakt vad söndagens beslut egentligen innebär för framtida budgetförhandlingar råder det en del oklarhet kring, även inom Liberalerna.

– Det här beskedet ger ledningen mandat att jobba för en borgerlig regering, och den kommer lägga fram budgeten. Men om den inte har egen majoritet så kommer den behöva anpassa sig till den majoritet som finns i oppositionen, säger Sabuni.

– Skulle det då finnas samsyn med V eller SD kring en fråga så kommer den sannolikt vara budgetpåverkande. Vill man då ha tillägget att man inte kan ha nåt som helst budgetsamarbete med något ytterkantsparti då har man omöjliggjort arbetet.

Hur L ska agera om M och KD skulle landa i att samarbeta med SD kan hon dock inte svara på i dag.

– Vi behöver återkomma med ett gemensamt erbjudande om hur en borgerlig regering ska möjliggöras och på vilket sätt den kan verka. Men det avgör ju valresultatet.

Total omsvängning

Bakgrunden till dagens beslut är att Nyamko Sabuni, partiledare (L), den femte mars slog fast att partistyrelsen vill verka för en borgerlig regering 2022 och avsluta det nuvarande Januariavtalet med S, MP och C efter att budgeten till hösten förhandlats klart. Och att L ska kunna samtala med alla partier, alltså även SD, och söka stöd för sakpolitik i riksdagen.

Något som väckte mycket starka känslor internt och fick många liberaler att i stället ställa upp bakom en reservation av Christer Nylander och Jan Jönsson som helt ville utesluta SD-stöd och i stället söka stöd av Miljöpartiet, om en borgerlig regering inte får egen majoritet.

Kompromissförsök väntas

Inför omröstningen vägde det mycket jämnt mellan de båda sidorna, med ett visst övertag för Sabunilinjen. Hade partiledningen förlorat skulle Sabunis politiska framtid stått på spel.

LÄS MER: SD-striden kan krossa Liberalerna – sprickan fördjupas

LÄS MER: Ulf Kristersson: S som i smutskastningspartiet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.