På lördagen hade över två miljoner kronor samlats in till den döde polismannens efterlevande.
På lördagen hade över två miljoner kronor samlats in till den döde polismannens efterlevande. Bild: Jenny Ingemarsson

Miljonbelopp insamlat till polismannens efterlevande

Hela samhället har deltagit i sorgearbetet efter att en polisman sköts till döds i Biskopsgården på onsdagskvällen. Minst tre insamlingar har startats till stöd för polismannens efterlevande. Hittills har de fått in över två miljoner kronor.
– Pengarna kommer inte ge oss tillbaka honom, men det kanske kan ge hans efterlevande några problem mindre att behöva handskas med, säger Peter Widenstedt, ordförande för Veteranstöd Rapid Reaction.

ANNONS
|

På fredagen kunde GP berätta om att en nära vän till den mördare polisen i Biskopsgården startat en insamling, och på ett halvt dygn samlat in 350 000 kronor.

Pengarna ska gå till ett minnesplakat på soldathemmet och till blommor på begravningen. Resten går oavkortat till polismannens efterlevande.

Sedan dess har åtminstone två ytterligare insamlingar startats.

LÄS MER:Vännens insamling efter polismordet: 350 000 kronor på ett halvt dygn

Anders Hallqvist är områdespolis i Fyrbodal, styrelseledamot och en av grundarna till insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan, som samlar in pengar till blåljuspersonal som på olika sätt drabbats i tjänst.

– Rent pengamässigt så finns ju alltid ett glapp från att skada sker tills försäkringar och allting faller ut. Då ska man kunna känna att det ekonomiska inte är det viktiga, utan sorgearbetet är det viktiga, säger Anders Hallqvist.

ANNONS
Anders Hallqvist, områdespolis i Fyrbodal och styrelseledamot i insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan.
Anders Hallqvist, områdespolis i Fyrbodal och styrelseledamot i insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan. Bild: Privat

Samlat in 1,4 miljoner på ett dygn

Stiftelsen är registrerad i Västra Götalands län, och står under länsstyrelsens tillsyn.

Efter den aktuella händelsen bestämde sig styrelsen tidigt för att samla in pengar.

Insamlingen startade vid lunchtid på fredagen. 24 timmar senare hade runt 1,4 miljoner kronor samlats in. Något liknande har stiftelsen inte varit med om.

– Det här slår allt, säger Anders Hallqvist.

Insamlingen sker i samband med UMF Sverige, en Facebookgrupp för poliser, och Raps, ett forum för räddning, ambulans, polis, sjukvård, kriminalvård, tull och kustbevakning.

LÄS MER:Misstänkte 17-åringen begärs häktad efter polismordet

Bortsett från det ekonomiska menar Anders Hallqvist att alla meddelanden och hjärtan som skickas via sociala medier är en viktig del av sorgearbetet, att känna att många ställer sig bakom.

– Det här är något som inte bara drabbat de efterlevande, utan stora delar av poliskåren. Jag har aldrig upplevt en sån stämning som är på jobbet just nu. Det här påverkar alla.

Polismannen tidigare FN-soldat

Han lyfter fram hur människor lyckats komma samman genom den tragiska händelsen.

– Man kan prata om kåranda och den här tunna blå linjen, att vi ska ställa upp för varandra när det behövs. Men i det här fallet är det inte bara vi poliser som ställer upp, utan hela samhället står bakom det här.

LÄS MER:Stadig ström av besökare hedrade polismannens minne

Även föreningen Veteranstöd Rapid Reaction, VRR, som samlar in pengar till svenska utlandsveteraner i behov av stöd, har engagerat sig. Flera inom föreningen kände den mördade polismannen, som tjänstgjort som FN-soldat i Mali. Föreningen är fristående från Försvarsmakten och allt arbete sker ideellt.

ANNONS

Förening: ”Vi hjälper en veteranbroder”

Peter Widenstedt, ordförande för föreningen Veteranstöd Rapid Reaction.
Peter Widenstedt, ordförande för föreningen Veteranstöd Rapid Reaction. Bild: Privat

Ordföranden Peter Widenstedt är yrkesofficer inom Försvarsmakten och har i den rollen utbildat människor som gett sig iväg på utlandstjänstgöring.

– Han var känd för att vara en förebild, säger Peter Widenstedt.

LÄS MER:Polisens stora frustration efter mordet: Det blir värre varje år

Nyheten berörde honom och övriga i föreningen starkt.

– Vi hjälper en veteranbroder som tyvärr har fått betala det yttersta priset för att hålla ordning och säkerhet. Pengarna kommer inte ge oss tillbaka honom, men det kanske kan ge hans efterlevande några problem mindre att behöva handskas med.

Står inte under Svensk insamlingskontroll

Insamlingen startade klockan 18 på fredagen och på lördagsförmiddagen hade över 400 000 kronor samlats in, vilket är nytt rekord för föreningen.

– Det är helt magiskt. Det är svårt att sätta ord på. När man fick veta om den här händelsen i nyhetsflödet så knep det sig bara i magen.

Föreningen VVR står inte under Svensk insamlingskontroll, som ska säkerställa att givarens pengar hanterar på ett ansvarsfullt sätt.

LÄS MER:Tio år av gängkrig: Här skedde polismordet

Peter Widenstedt säger att föreningen saknar kansli och att verksamheten är utspridd över hela Sverige, vilket han menar skulle göra en extern granskning logistiskt krånglig.

Han säger att föreningen vid sitt årsmöte redovisar alla intäkter och utbetalningar.

– De ansökningar som kommer in får inte ens vi i styrelsen se, utan det sköter vår samordnare. Men samordnaren och kassören har alla namn och uppgifter på hur mycket pengar som har betalats ut, säger Peter Widenstedt.

ANNONS

ANNONS