Polisen Hans-Jörgen Ostler känner en frustration efter mordet på hans kollega: ”Jag är bestörtad över att man har låtit det här våldet ta sådana här extrema uttryck och ta sådan plats i samhället”.
Polisen Hans-Jörgen Ostler känner en frustration efter mordet på hans kollega: ”Jag är bestörtad över att man har låtit det här våldet ta sådana här extrema uttryck och ta sådan plats i samhället”. Bild: Jenny Ingemarsson

Polisens stora frustration efter mordet: Det blir värre varje år

Efter polismordet i Biskopsgården växer frustrationen inom polisen över att ligga steget efter kriminaliteten.
– Jag har jobbat som polis i tolv år och sett att utvecklingen under de här tolv åren hela tiden har förvärrats, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

ANNONS
|

En poliskår fylld av sorg har gått in i ett nytt dygn av den utredning som jagar deras kollegas mördare.

Efter mordet, natten till torsdag, då en polis sköts till döds på öppen gata har poliser från hela landet slutit upp för att stötta kollegorna i Göteborg.

– Det är en sorgsenhet som ligger som en våt filt över hela organisationen. Men det finns också en beslutsamhet, och till viss del någon slags positiv ilska eller upprördhet över det som hänt. Det gör att kollektivet blir ännu mer målmedvetet om att krossa den organiserade brottsligheten eller det skjutvåld som förekommer, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

ANNONS

Poliser har avbrutit semester

Under torsdagen erbjöd lediga poliser sin hjälp och avbröt ledighet för att bidra till utredningen. Samtidigt ser Hans-Jörgen Ostler på fredagsmorgonen att han nu inser att man ibland också behöver ta ett steg tillbaka.

– Alla medarbetare, inklusive jag själv, blir den första tiden så tända och vill hjälpa till. Det är så mycket känslor som rusar, men då krävs det också att man kan luta sig tillbaka, vara lite eftertänksam och klok.

– Vi kan inte bränna av alla resurser på en helg så att alla sedan är helt utmattade. Vi måste ha en plan som håller över tid.

LÄS MER:Polismorden som skakade Sverige

Hur känner du själv?

– Jag är bestört över att man har låtit det här våldet ta sådana här extrema uttryck och ta sådan plats i samhället. Jag har jobbat som polis i tolv år och sett att utvecklingen under de här tolv åren hela tiden har förvärrats. Man skulle önska att man från samhällets sida tidigare hade kunnat gå in mer kraftfullt, säger han och fortsätter:

– Det känns som att politiker, och samhället i övrigt, tillför resurser men det tillförs resurser i ungefär den takt som våldet och den här kriminaliteten förvärras.

LÄS MER:Löfven: ”Vi delar er sorg och ilska”

”Skulle krävas riktiga krafttag”

Skjutningen i Biskopsgården är unik så till vida att en polis blev skjuten. Men skjutningarna och det grova våldet har samtidigt varit ett problem i flera områden under en längre tid.

ANNONS

– Man ligger hela tiden ett steg bakom, säger Hans-Jörgen Ostler.

– Det skulle krävas riktiga krafttag. Alla i samhället behöver hjälpas åt. Dels för att förbättra utsiktsmöjligheterna för ungdomar i skolan, så att de inte fastnar i de kriminella gängens grepp och ser det som en attraktiv karriärmöjlighet. Man behöver förbättra fritidssatsningarna för ungdomar. Det behöver ske förbättringar på många plan för att nå roten på problemet. Det är ett problem som kommer fortsätta växa om vi inte med krafttag kan stävja utvecklingen.

Ser en kamp för hela samhället

På kort sikt ser han polisen som väl rustad, med en bra metodik, för att hantera utredningen efter polismordet i Biskopsgården.

– Men på lång sikt behöver det naturligtvis framför allt bli fler poliser. Polistätheten är bland den lägsta inom EU.

Han poängterar också vikten av att övriga samhället gör sitt.

– Det här är absolut en kamp som vi som samhälle kan vinna, men då måste vi vara resoluta och låta detta ta tid och kosta pengar. Historiken visar ofta att om man ska göra något billigt blir det sällan bra, och resultaten låter vänta på sig.

Hans-Jörgen Ostler fortsätter:

– Vi behöver resultat nu, för kriminaliteten växer. Det handlar om att vi ska kunna motverka den i högre takt än vad den hinner växa.

ANNONS

LÄS MER:Polisförbundet: ”Yttersta beviset på polisyrkets utsatthet”

LÄS MER:Kommunpolitikerna uttryckte sitt stöd i Biskopsgården

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS