Vännens insamling efter polismordet: 350 000 kronor på ett halvt dygn

På ett halvt dygn har 350 000 kronor samlats in. Pengarna går till begravningen och till den mördade polismannens efterlevande. Nu berättar den nära vännen om känslorna som fick honom att agera.
– Det är som att vakna upp ur en mardröm, säger Fredrik.

ANNONS
|

Egentligen skulle de ha träffats nästa vecka. För första gången sedan pandemin slog till. Men mördarens kulor satte stopp för planerna.

– Jag skulle räkna honom som en av mina bästa vänner. Min sambo skrev med honom bara några timmar innan han dog, säger vännen Fredrik.

LÄS MER:Poliser över hela Sverige hedrar sin döde kollega

Han har känt polismannen som mördades i Biskopsgården på onsdagen i nästan tio år. De arbetade ihop inom Försvarsmakten, på regementet P7 i Revingehed ett par mil öster om Lund. När Fredrik fick det tragiska beskedet på torsdagen bestämde han sig snabbt. Det fanns ett sätt som han skulle kunna ta sig igenom krisen på.

ANNONS

– Jag satt i min svärmors lägenhet och bara kände: jag måste göra någonting, jag kommer inte att klara av det här annars.

I går hade poliser över hela landet en tyst minut för att hedra sin mördade kollega. Här vid polishuset på Ernst Fontells plats.
I går hade poliser över hela landet en tyst minut för att hedra sin mördade kollega. Här vid polishuset på Ernst Fontells plats. Bild: Sanna Tedeborg

Skulle träffats nästa vecka

Det var i går eftermiddag. Han köpte ett kontantkort och satte upp ett swish-konto. I morse hade 350 000 kronor trillat in. Pengarna ska gå till ett minnesplakat på soldathemmet och till blommor på begravningen. Resten går oavkortat till polismannens efterlevande.

– Jag kommer bara låta den fortlöpa, fortsätta sprida den i sociala medier. Jag trodde inte att jag hade ett så här brett socialt nätverk om man säger så, men tydligen har det gett ganska stor effekt. I sinom tid, när det börjar sina, kommer jag väl att stänga av det swish-kontot och bränna kontantkortet.

Nästa vecka skulle han ha kommit ned till Skåne. Då skulle de äntligen ha fått chansen att träffas. Så blev det inte.

Vad skulle ni göra då?

– Ja, bra fråga. Bara ses antar jag, det var ganska länge sedan så det hade väl blivit att käka, umgås, det man gör.

Vännen: Han var en inspiration

Han beskriver den nu döde polismannen som en inspiration. Han var förtroendeskapande, där för andra och alltid glad.

– Oavsett om man hamnar i ett sådant yrke som han var i nu eller om man är militär så får man ju alltid uppgifter där det känns som skit, det här är fullständigt onödigt, men inte han. Han var alltid glad att få uppgiften, alltid duktig, inspirerande, säger Fredrik.

ANNONS

– Man följde honom inte för att han ville det – utan för att man själv ville det.

LÄS MER:Polis skjuten till döds i Biskopsgården

LÄS MER:Polisens stora frustration efter mordet: Det blir värre varje år

LÄS MER:Ilska och sorg bland de boende i Biskopsgården

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS