Mikael Damberg vill se Magdalena Andersson som ny partiledare

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kandiderar inte till att bli ny partiledare för Socialdemokraterna. Han ställer sig i stället bakom storfavoriten Magdalena Andersson (S).
– Jag tror hon är rätt kvinna att leda det socialdemokratiska partiet till valvinst, säger Mikael Damberg.

ANNONS
|

När Stefan Löfven meddelade att han avgår som partiledare för Socialdemokraterna, nämndes Mikael Damberg (S) som en av de potentiella kandidaterna. Nu står det klart att han inte ställer upp.

– Jag kan berätta att jag inte är kandidat till partiledare i Socialdemokraterna, säger Damberg vid en presskonferens på onsdagen.

LÄS MER:Storfavoriten duckar frågor om att ta över

I stället berättar han att han, som fjärde minister, ställer sig bakom storfavoriten till posten.

– Jag tycker att Socialdemokraterna har en väldigt stark kandidat i form av Magdalena Andersson. Hon har både det ledarskap som krävs, i en ganska svår tid, och har bevisat sig inte bara här hemma utan också internationellt. Jag tror också att hon har en förmåga att ena och samla partiet inför den viktiga valrörelsen som står inför. Jag tror hon är rätt kvinna att leda det socialdemokratiska partiet till valvinst i nästa års val.

ANNONS

Tidigare har även statsråden Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Tomas Eneroth visat sitt stöd för Magdalena Andersson. Det har också flera partidistrikt gjort, liksom ungdomsförbundet SSU.

LÄS MER:Andersson storfavorit – Eneroth kan bli hennes närmast förtrogna

Polismyndigheten får halv miljard extra

Beskedet från inrikesministern lämnades på en presskonferens då han berättade att regeringen vill ge polismyndigheten ett ekonomiskt tillskott på en halv miljard för innevarande år. Anledningen är enligt Mikael Damberg att myndigheten prognostiserat ett underskott i år, bland annat då pandemin påverkat arbetet och att antalet anställda ökat.

– Vi vill inte tappa momentum i tillväxtfasen Polismyndigheten är i, säger Mikael Damberg.

Tio döda i skjutningar i augusti

Debatten om gängkriminaliteten har intensifierats den senaste tiden, då tio personer dödades i skjutningar i Sverige under augusti månad.

– Vi har lämnat en sommar bakom oss där vi sett många skjutningar, säger Mikael Damberg (S).

Han menar att det bland annat behövs fler satsningar på polisen och insatser i utsatta områden.

– Vi kommer inte, och ska aldrig, vänja oss vid det här våldet som i dag ses som en vardag i flera av de här bostadsområdena.

LÄS MER:Rapport: Kommunchefer tystar och mörkar om hot från kriminella

LÄS MER:Här är den misstänkte polismördaren

LÄS MER:Mamman fick ingen hjälp – nu ska bristerna utredas

ANNONS