Magnus Gisslén blir Sveriges nya statsepidemiolog

Anders Tegnells permanenta efterträdare är utsedd. Göteborgsprofessorn Magnus Gisslén blir Sveriges nya statsepidemiolog.
– Det var inget självklart beslut, säger han.

ANNONS
|

Under i princip hela läkarkarriären har Magnus Gisslén arbetat på Sahlgrenskas infektionsklinik, där han började sitt arbete redan 1988. I dag har han en kombinationstjänst som professor och överläkare, där han varierar forskning med att arbeta med patienter.

– Magnus Gisslén är med sin breda bakgrund och gedigna kompetens mycket väl lämpad att axla rollen som statsepidemiolog, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Själv ser han det som hedrande och spännande.

– Det är första gången jag byter arbetsplats, och någon gång kanske man ska göra det. Jag tyckte också att min profil passade rätt bra för det här jobbet.

ANNONS

Magnus Gisslén menar att han aldrig haft en tanke på att söka tjänsten som statsepidemiolog, innan han blev uppmanad av en rekryteringsbyrå att göra det.

– Efter ganska långa överväganden blev det så, men det var inget självklart beslut. Jag har ett väldigt bra jobb som jag trivs enormt bra med.

Har arbetat med hiv och covid-19

Under många år har Magnus Gisslén haft ansvar för hiv-vården i Göteborg, och under covid-19-pandemin blev han också ett välkänt namn för allmänheten. Han ansvarade inte bara för behandlingsmetoder i Västra Götalandsregionen och intervjuades av medier om smittans utveckling, utan chattade bland annat också med GP:s läsare vid flera tillfällen. Dessutom har han hunnit forska på området.

– Det har varit en spännande period, men det är en delvis annan roll, som jag också tror att man kommer ha nytta av i den nya positionen.

Fakta: Magnus Gisslén

Ålder: Fyller 61 i december

Bor: Kåhög utanför Partille

I dag: Överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.

I höst: Statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, från den 11 september 2023.

Vad hade du gjort annorlunda, om du hade varit statsepidemiolog under coronapandemin?

– Det är väldigt svårt att svara på det. Det är en sak att stå vid sidan om och tycka, och en helt annan att vara på planen, säger Magnus Gisslén och fortsätter:

– Mycket som har gjorts har varit väldigt bra. Man har kunnat göra det med integritet, tittat på den vetenskap som funnits och inte gjort en massa åtgärder som sannolikt inte hade haft någon effekt.

ANNONS

Viktigt att rekommendationer vilar på vetenskap

Han menar att debatten under pandemin har varit ensidig och förenklad.

– Vi har ofta en tendens att överdriva effekten av olika åtgärder. Visst, det är viktigt förstås, men om man tittar på olika länder som har hanterat pandemin på ganska olika sätt och ser hur de har fallit ut finns inga klara samband. Det är så många andra faktorer som också spelar in.

Sverige utskilde sig på flera punkter jämfört med andra länder, särskilt under inledningen av pandemin. Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell var då stundtals hårt ifrågasatt.

Hade du kunnat stå rakryggad och ta obekväma beslut?

– Det hoppas och tror jag. Det jag tycker är väldigt viktigt är att rekommendationer och beslut ska vila på en gedigen vetenskaplig grund. Ibland, som vid en ny pandemi, kan vetenskapen vara bristfällig men man måste ändå gå på det som finns. Det är jag van vid att göra, och jag har inga problem med att ta obekväma beslut.

Ska veckopendla från Göteborg

Rekryteringsprocessen har varit utdragen och pågått i flera månader, samtidigt som Anders Lindblom temporärt fyllt rollen som statsepidemiolog sedan Anders Tegnell slutade i mars 2022.

Magnus Gisslén kommer att tillträda sin nya tjänst den 11 september, men kommer att bo kvar i Kåhög utanför Partille och veckopendla till Folkhälsomyndigheten i Solna. Han kommer dessutom ha kvar sin professur i Göteborg och fortsätta forska, med ett kontor kvar vid infektionskliniken.

ANNONS

– Det är bra, för jag kommer ha kvar en inblick i vad som händer inom sjukvården. Infektionskliniken i Göteborg är Sveriges största och blir lite grann en temperaturmätare på olika smittor och annat.

LÄS MER:Virusutbrotten oroar – då kan en ny pandemi uppstå

LÄS MER:Magnus Gisslén: Dags att återgå till det normala

LÄS MER:Anders Tegnell stannar på Folkhälsomyndigheten – får inte jobbet på WHO

LÄS MER:Varianten XBB.1.16 sprids – kan ge andra symptom på covid-19

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS