Magdalena Andersson till attack på ”blåbruna”

Statsminister Magdalena Andersson (S) gick till stenhård attack på sina politiska motståndare. Även Liberalerna fick svidande kritik – för samarbetet med SD.
– Nu har även Johan Pehrson hoppat ned i den blåbruna pölen, säger Andersson.

ANNONS
|

En stor del av Magdalena Anderssons sommartal på Gustaf Adolfs torg i Göteborg handlade om regeringens nyhet från tidigare på söndagen. En offensiv mot gängbrottsligheten.

Men hon ägnade också en stor del åt att tala om hur Socialdemokraterna vill minska privata skolkoncerners möjligheter att göra stora vinster på svenska skattemedel och skapa nya jobb i den gröna sektorn genom klimatomställningen.

Dessutom gick hon till hård attack på sina politiska motståndare på högerkanten. Hon menade att mycket står på spel och att det finns en risk att Sverige får ”den mest högerkonservativa regeringen vårt land någonsin haft”.

Hon menade att oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) i valrörelsen bara har att erbjuda ”fortsatt segregation som driver på nyrekryteringen av gängkriminella, färre svenska jobb när klimatomställning outsourcas till andra länder”.

ANNONS

Attackerade L för SD

Och hon attackerade också Jimmie Åkessons SD för dess historia.

– Sverigedemokraterna, som i sin egen vitbok skriven av en partimedlem, konstaterar att de är en direkt fortsättning på Bevara Sverige Svenskt och har djupa rötter ned i den svenska nynazismen, säger hon.

Hon angrep också Liberalerna, som hennes eget parti nyligen samarbetat med inom ramen för Januariavtalet, för dagens högersamarbete där SD ingår. Hon slog fast att partiledaren Johan Pehrson ”hoppat ned i den blåbruna pölen”.

– Det svider nog i hjärtat på många svenska liberaler. Särskilt här i Göteborg. Torgny Segerstedts stad. Den borgerliga antinazismens högborg. Liberalerna, som vari ett parti med principer, som kämpat för jämställdhet och alla människors lika värde.

Andersson fortsatte med att säga att L tidigare varit en garant mot högerextremism, fascism och nazism.

– Men nu går Johan Pehrson till val på något annat. Nu vill han vara garanten för Sverigedemokraterna att få tillgång till regeringsmakten. Det är beklämmande, säger hon.

LÄS MER:Jimmie Åkesson vill döpa om Kriminalvården till Straffverket

LÄS MER:Kristersson: Stärk hushållen i en lågkonjunktur

LÄS MER:Jimmie Åkesson kan utmana Kristersson

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS