Jimmie Åkesson kan utmana Kristersson

Om Sverigedemokraterna blir lika stora som Moderaterna är det inte självklart för Jimmie Åkesson att det är Ulf Kristersson som leder högersamarbetet.
Och att Liberalerna nu växer ser han som bekymmersamt.
– Liberalerna är ett problem, säger Åkesson.

ANNONS
|

Nyligen publicerade SVT Novus en opinionsmätning där Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna fick exakt lika stort stöd som Ulf Kristerssons Moderaterna, 18,6 procent.

Om valresultatet skulle landa på samma sätt är det inte självklart vad som sker.

Någon särskild strategi för hur SD kommer agera i ett sådant läge har man inte, enligt Jimmie Åkesson. Så länge inget parti når egen majoritet och över 50 procent kommer man vara tvungen att samarbeta.

– Och då måste man också se till de faktiska förutsättningarna för det. Men det är klart att ju större vi blir desto större inflytande vill vi ha i politiken.

ANNONS

Kristersson inte självklar

Är det självklart att det är Ulf Kristersson som är ledare vid ett sådant läge?

– Nej det är inte självklart. Frågar du mina väljare så tror jag inte att de ser det på det sättet, säger Åkesson.

Samtidigt slår han fast att man måste se till parlamentariska realiteter.

I nuläget finns ingenting som talar för att övriga partier i högersamarbetet skulle ställa sig bakom Åkesson som statsminister vid en valseger. Men att SD kommer att kräva rejält betalt för sitt stöd råder det ingen tvekan om.

– Jag har hela tiden sagt att vi vill ha inflytande som är i proportion till partiernas storlek. Är vi ett väldigt stort parti är det klart att vi ska ha mer inflytande.

L – ett problem

Under lördagen rapporterade tidningen Expressen att SD:s ledning nu fattat beslut om att inte stödja en regering där Liberalerna ingår. Jimmie Åkesson förnekar att något sådant beslut tagits. Att SD ser L som ett problem i samarbetet gör han däremot ingen hemlighet av.

– För mig handlar det om vad en regering ska göra, inte vilka som sitter i en regering. Men det är klart, Liberalerna är ett problem. Ett starkt liberalt parti som vill in och pilla ännu mer i föräldraförsäkringen, som vill göra det lättare att anhöriginvandra eller som ibland i mitt tycke har en tveksam syn på kriminalpolitiken kommer göra samarbetet svårare, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Jimmie Åkesson vill döpa om Kriminalvården till Straffverket

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS