Kristersson: Stärk hushållen i en lågkonjunktur

Förstärkt jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer och en jobbpremie för att minska långtidsarbetslösheten. Det valde Ulf Kristersson att fokusera på när han höll Moderaternas sensommartal i Strängnäs, med en knapp månad kvar till valet.

ANNONS
|

I ett stekhett Ugglans park i Ulf Kristerssons hemstad Strängnäs höll Moderaternas partiledare ett sommartal inför ett par hundra åhörare.

Trots värmen – och den ovanligt heta värmeböljan i Europa – valde Kristersson att fokusera på ekonomin.

– Inflationen drabbar alla, men hårdast drabbas de som redan har det tufft. Därför går vi nu mot ett plånboksval, säger partiledaren med en knapp månad kvar till valdagen.

Den sittande regeringen får enligt Kristersson bära hundhuvudet när det kommer till höga elpriser och antalet dödsskjutningar i Sverige under året. Han återupprepade dessutom sin varning om att en röst på Socialdemokraterna kan innebära en återinförd fastighetsskatt.

ANNONS

– Tunga S-distrikt som Stockholm, Skåne och Göteborg vill återinföra fastighetsskatten, liksom ungdomsförbundet SSU och LO. Och när ministrar desperat påpekar att kongressen efter uppslitande diskussioner sa nej i höstas, så kan det vara värt att påpeka att det sa även kongressen till Nato.

Trots att Sverige och stora delar av världen verkar vara på väg in i en lågkonjunktur vill Moderaterna fortfarande hålla fast vid överskottsmålet.

– Jag kommer inte att lova allt åt alla. Vi ska inte elda på inflationsbrasan. Det kommer bli tuffa tider. Och då krävs det en ansvarsfull ekonomisk politik. Vi vet vad som krävs – hålla i överskottsmålet.

Flera M-förslag för att skydda hushållen

Tidigare i veckan lämnade Kristersson och M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson ett förslag om ett högkostnadsskydd för elkonsumenter under vintern, efter en norsk modell. Enligt M:s räkneexempel skulle skyddet kosta staten omkring 15 miljarder kronor under en tremånaders period.

En dryg timme innan sommartalet höll Kristersson och Svantesson en pressträff där de presenterade ytterligare förslag som avser att skydda hushållen mot inflation och lågkonjunkturskostnader. Förstärkt jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensioner samt en jobbpremie för att få in långtidsarbetslösa i arbetslivet är tre förslag som enligt M kommer att kosta omkring 31 miljarder kronor.

ANNONS

– Vi lägger en lång lista på finansieringsmöjligheter. Det viktiga är att det finansieras så att vi inte spär på inflationen. Sedan måste man förhandla med andra partier om exakt vilken finansiering som ska användas. Men detta är vårt förslag, säger Kristersson.

För att finansiera förslagen vill M minska biståndet, reformera a-kassan, samt sjukförsäkringen och flerbarnstillägget. Dessutom vill partiet få till en skatteväxling för att sänka inkomstskatter, samt införa volymmål för invandringen.

Enligt förslaget om stärkt jobbskatteavdrag skulle skatten för en vanlig löntagare sänkas med 500 kronor per månad. Den sänkta pensionärsskatten skulle enligt förslaget ligga på samma nivå som jobbskatteavdraget.

”Det största ekonomiska problemet”

Det som Kristersson framförallt tryckte på var dock den jobbpremie partiet lägger fram som förslag för att fler långtidsarbetslösa ska kunna återvända till arbetslivet. Enligt förslaget ska den som lämnar arbetslöshet få behålla 10 procent mer av lönen upp till 2 500 kronor under maximalt 18 månader.

– Långtidsarbetslösheten är Sveriges största ekonomiska problem. Vi har 700 000 utrikes födda som inte kan försörja sig själva i ett läge där många företag letar efter arbetskraft. Det måste vi ändra på, säger Ulf Kristersson.

Går till val på att byta ut regeringen

Under lördagen sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till GP att han inte anser att det är ”självklart” att Ulf Kristersson ska leda högerblocket om SD blir större än M i valet.

ANNONS

– Nej det är inte självklart. Frågar du mina väljare så tror jag inte att de ser det på det sättet, sa Åkesson då.

I den senaste SVT/Novus-undersökningen fick SD och M exakt lika stort stöd – 18,6 procent. Ändå menar Ulf Kristersson att han är högersidans statsministerkandidat.

– Jag går till val på att byta ut den här regeringen, tillsammans med andra partier som också vill byta ut den här regeringen. Jag vet att jag kan samla majoritet, att jag kan samla partierna till gemensam handling. Vi kan få något gjort.

Skulle du kunna sitta i en regering med Jimmie Åkesson som statsminister?

– Den frågan är inte aktuell. Jag kommer att leda nästa regering om svenska folket i valet ger parlamentariska förutsättningar för en ny regering.

Men era partier står nära varandra i opinionsundersökningarna. Vad händer om SD skulle bli större än M?

– Det har ingen som helst betydelse för detta. Det blir det partiet som kan samla andra partier för att byta ut regeringen. Och det parti som kan samla till ny politik och sakområden, det är det som kommer att avgöra saken, säger Kristersson.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Jimmie Åkesson kan utmana Kristersson

LÄS MER:Trots kritiken – M i Göteborg backar adhd-utredningar i utsatta områden

LÄS MER:Moderaternas energiförslag: Inför högkostnadsskydd

ANNONS