Livsmedelsverket: Hundar borde få gå på krogen och i matbutiken

Vissa hundar borde få följa med på krogen eller in i matbutiken. Det menar Livsmedelsverket, som går ut med ett förtydligande till livsmedelsföretagare.
– Särskilt assistans- och ledarhundar ska få följa med, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

ANNONS
|

Livsmedelsföretagare behöver följa strikta hygienkrav – men behöver inte något särskilt tillstånd för att släppa in hundar i matbutiken eller på restaurangen. Det konstaterar Livsmedelsverket, som nu väljer att förtydliga sin vägledning.

Statsinspektör Alexander Sobestiansky menar att särskilt assistans- och ledarhundar borde vara välkomna.

– Det finns inget särskilt problem med dem i de publika utrymmena. Det enda vi säger är att de inte ska in i köket, bakom charkdiskar eller liknande – men det är aldrig aktuellt heller.

Ägaren kan sätta stopp för hunden ändå

Om en företagare ser hygienrisker med att släppa in assistans- och ledarhundar i kundutrymmen kanske det snarare är lokalerna som borde anpassas, menar Alexander Sobestiansky.

ANNONS

– Vi tvingar ingen att göra det, men man kan göra det. Då handlar det mer om att till exempel en buffé kanske inte ska vara tillgänglig för hundar på en restaurang, eller liknande. Många gånger är det inga problem för en normal restaurang.

Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.
”Allt handlar bara om att man hanterar hund och mat så att det funkar. Det är sällan ett problem”, säger Alexander Sobestiansky på Livsmedelsverket. Bild: Jeanette Hägglund

Kan livsmedelsföretagare ändå sätta stopp för ledar- och assistanshundarna?

– Ja, det kan de, för det är de som helt och hållet bestämmer. Livsmedelslagstiftningen hindrar inte att de tillåter hundar, men den tvingar dem inte att tillåta heller.

Anser ni att de hundarna borde vara välkomna i samtliga fall?

– Vi har inga problem alls med det. Men om ägaren, eller den som driver restaurangen, av något skäl inte vill så kan vi inte tvinga dem att släppa in hunden.

Även sällskapshundar kan välkomnas

Assistans- och ledarhundar finns till för att hjälpa personer i vardagen. GP:s kartläggning av vad som gäller om man vill ha med sig hunden i olika butiker och restauranger i Göteborg visar också att många har särskilda undantag just för de hundar som är i arbete.

Egentligen gör dock lagstiftningen ingen skillnad mellan olika typer av hundar.

– I de publika utrymmena ser vi inte att det är något problem, i de flesta fallen. Det gäller oavsett om det är en ledarhund eller sällskapshund, men det är särskilt viktigt för en förare att få ta med sin ledar- eller assistanshund, säger Alexander Sobestiansky på Livsmedelsverket.

ANNONS

När kan det vara ett problem med hundar i matbutiker?

– Jag har svårt att se att det är ett problem i de normala matbutikerna. Det som kan bli är kanske en allergifråga, men eftersom assistans- och ledarhundar inte alls är så vanliga till antalet tror inte jag att de är ett problem över huvud taget.

LÄS MER:Det gäller för hundar på restauranger, kaféer och i butiker

LÄS MER:Kvinna nekades flyga med servicehund – SAS kritiseras av DO

LÄS MER:Busschaufför tillkallade väktare – för att stoppa Christina och hennes ledarhund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS