Att få ta med hunden överallt är inte en självklarhet. Det är respektive näringsidkare som bestämmer om de får komma in på till exempel restaurangen, kaféet och i butiken. Arkivbild.
Att få ta med hunden överallt är inte en självklarhet. Det är respektive näringsidkare som bestämmer om de får komma in på till exempel restaurangen, kaféet och i butiken. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det gäller för hundar på restauranger, kaféer och i butiker

Många hundägare vill ta med sitt husdjur överallt: på restaurangen, i butiken och på kaféet. Men var de är välkomna är upp till varje näringsidkare. GP har gått igenom var du får ta med hunden – och var det är stopp.

ANNONS
|

På GP:s insändarsida och i sociala medier har åsikterna om hundar på restauranger nyligen diskuterats för fullt. Ena sidan tycker det är självklart att de får följa med – medan andra vill slippa hundar när de äter.

I Sverige är det upp till varje enskild näringsidkare att bestämma om hundar får komma in i deras lokaler, som restauranger, kaféer, butiker, pubar och matbutiker. Hygienlagstiftningen som är en EU-lag, säger att ”tamdjur inte får vistas där livsmedel bereds, hanteras eller lagras”. Alltså inte bakom charkdisken i mataffären, till exempel.

Ta med hunden på mataffären?

De stora matkoncernerna hanterar hundfrågan olika. Coop samt Hemköps centralt ägda butiker tillåter ledarhundar men inte sällskapshundar. ICA överlåter beslutet åt varje enskild butiksägare, samma gör Hemköp med sina handlarägda butiker som är i majoritet.

ANNONS

Enligt Daniel Åkerhage, butikschef på ICA Focus i Gårda, får ledar- och servicehundar komma in i butiken, men inte sällskapshundar.

Här är det tillåtet att ta med sig hund på restaurang

Vill man gå ut och äta med sin hund i Göteborg är man till exempel välkommen till Göteborgsfamiljens restauranger. De äger bland annat Levantine, Skanshof, Taverna Averna, Ilse Krog och Prime Grill.

”Vi gillar hundar och ger dem vattenskål och vi har hundmeny på våra bistros för att signalera att de är välkomna”, skriver Tobias Hamberg på Göteborgsfamiljen i ett mejl. Reglerna är de samma som för människor. ”De måste sköta sig och får inte störa andra gäster”. Till skillnad mot människor får de inte vara på möblerna.

Götaplatsgruppen äger bland annat Tavolo, Toso, Mr. P och SK Mat & Människor. Hos dem får ledar- och servicehundar komma in, men om sällskapshundar säger de:

– Sällskapshundar är välkomna till alla restauranger, utom SK Mat & Människor. Men då ska det vara en liten restaurangvan hund som ligger still under bordet och inte skäller, säger Anna Gustavsson på Götaplatsgruppen.

Däremot önskar de att gästen alltid meddelar att man tar med sig en hund när man gör sin bordsbokning.

Hundar är inte välkomna överallt, dels på grund av folks allergi, men också för att många är hundrädda. Arkivbild.
Hundar är inte välkomna överallt, dels på grund av folks allergi, men också för att många är hundrädda. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Enligt astma- och allergiförbundet har drygt tre miljoner svenskar allergi och astma, så var hundar får vistas påverkar pälsdjursallergiker.

ANNONS

– Från allergi- och astmaförbundets sida måste vi vara tydliga och säga att det är ett stort problem för alla med svår pälsdjursallergi. Men vår utgångspunkt är att med ömsesidig respekt och förståelse för varandra, så kan man i de flesta fall få det att fungera för alla parter säger Liselott Florén, kommunikationschef på astma- och allergiförbundet.

Liselott Florén, kommunikationschef på astma- och allergiförbundet menar att det finns saker näringsidkare och hundägare kan göra så att allergenerna inte sprids.
Liselott Florén, kommunikationschef på astma- och allergiförbundet menar att det finns saker näringsidkare och hundägare kan göra så att allergenerna inte sprids. Bild: Astma och allergiförbundet

Hon fortsätter:

– Allergi och astma är kroniska och obotliga sjukdomar – så för en med svår pälsdjursallergi kan ett hundmöte på till exempel ett kafé resultera i en svår astmaattack som bara går att häva på sjukhus.

Ha inte ytterkläderna i soffan för då sprids allergenerna

För att underlätta för näringsidkare och hundägare har astma- och allergiförbundet några handfasta råd.

Enligt Liselott Florén gör det stor skillnad om näringsidkaren skyltar tydligt och avgränsar området där hunden är välkommen. Om det till exempel finns två ingångar, välj en för hundar.

– Ett annat konkret tips är att hundarna bara får vara på golvet och inte i de stoppade sofforna och på dynorna. För det är nästan helt omöjligt att få bort allergenerna från tyger. Men mycket allergener försvinner när man dammsuger och våttorkar golven.

Några råd till hundägare är att tänka på hur du hanterar dina ytterkläder. Lägg dem inte i sofforna, utan häng upp dem på krokar eller stolsryggen så minskar du spridningen av allergenerna. Se till att hunden är rastad och lugn, för springer den runt i lokalen sprids allergenerna mer än om den är stilla.

ANNONS

– Att man tar med sig ledarhundar ut är inte den stora utmaningen, utan det är sällskapshundarna. Ledarhundarna är ett hjälpmedel för människor med funktionsnedsättning och följer sina förare. De springer inte runt, blir klappade och ligger inte i några soffor, utan är där för att jobba, säger Liselott Florén.

Hit får hundar följa med och inte

McDonalds: Ledarhund, signalhund eller servicehund är välkomna – men ej sällskapshundar.

Liseberg: Servicehundar är välkommen till parken, men bara om de är i arbete. Andra djur får stanna hemma.

Trädgårdsföreningen: Hundar får inte komma in parken, ens om den är kopplad. Men ledarhundar får följa med in.

Västtrafik: Tillåter hundar i koppel, bur eller väska. De ska vara längst bak i bussen och spårvagnen. På tåg ska de åka i djurtillåten vagn. Djuren ska sitta på golvet och inte på sätet.

H&M: Alla hundar är välkomna.

Systembolaget: Service- och ledarhundar får komma in i butikerna.

Plantagen: Man får ta med sig hundar i de flesta butikerna.

Stadsbiblioteket: Ledarhundar är välkomna, inte sällskapshundar.

Åhléns: Alla hundar är välkomna, men de måste vara kopplade och under uppsikt.

NK: Alla hundar är välkomna, förutom till varuhusens kaféer, restauranger och matavdelningar, där den enskilda avdelningen fattar beslut. Undantaget är assistanshundar som välkomnas som stöd.

Kappahl: Upp till butiken och tillfället, där de försöker ta hänsyn till såväl hundägare som allergiker. När butiken ligger i ett köpcentrum är det deras regler och rekommendationer som gäller.

Nordstan: I gångstråken i Nordstan och Femman får kopplade hundar följa med. I butikerna där hundar inte får komma in är det skyltat på utsidan. De får inte komma in i matbutikerna Lidl och Hemköp.

Apotek Hjärtat: De tillåter ledar- och assistanshundar i de flesta av apoteken om omgivande lokaler tillåter det, som när apoteket till exempel ligger i ett köpcentrum. Andra hundar får inte följa med in.

Ikea: De tillåter inte hundar av allergiskäl, men service- och ledarhundar är okej. Då ska de ha sele på sig som visar att de jobbar.

Lindex: Hundar är välkomna i de flesta av deras butiker, förutom ett fåtal där det finns allergisk personal. Det är då skyltat på utsidan.

LÄS MER:Här är badplatserna i Göteborg du inte får ta med hunden till

LÄS MER:Jag är så trött på fientligheten mot hundar i Sverige

LÄS MER:Egoistiskt att kräva att du ska få ta med din hund överallt

LÄS MER:Jag vill inte mötas av lukten av våt hund när jag går på restaurang

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS