Klart: Inga evenemang med fler än 500 besökare

Från och med midnatt förbjuder regeringen sammankomster som samlar fler än 500 besökare. Personer som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse.
– Det här förbudet gäller tillsvidare och tills annat beslut meddelas. Förbudet gäller över hela Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

ANNONS
|

För att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset beslutade regeringen under onsdagskvällen om en unik åtgärd. Från och med midnatt förbjuds alla sammankomster som samlar fler än 500 personer.

– Det här förbudet gäller tillsvidare och tills annat beslut meddelas. Förbudet gäller över hela Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S) under pressträffen.

Beslutet gäller till exempel demonstrationer, teater- och biografföreställningar, konserter, idrottstävlingar och danstillställningar. Johansson poängterade att det inte handlar om någon allmän rekommendation, utan om ett skarpt beslut som kan få rättsliga konsekvenser om det bryts.

– Förbudet är straffsanktionerat. Den som ändå ordnar en sådan sammankomst eller tillställning riskerar böter eller fängelse upp till sex månader. Poliser har befogenheter att upplösa en sådan sammankomst om den strider mot förordningen, säger Johansson vidare.

ANNONS

Beslutet kommer efter att Folkhälsomyndigheten lämnat in en hemställan om åtgärden till regeringen. Sedan tidigare har andra nordiska länder beslutat om liknande mötesrestriktioner.

– Jag vill understryka att det här är ett unikt beslut. Ingen svensk regering har någonsin använt den här möjligheten tidigare, säger Morgan Johansson och fortsätter:

– Vi förstår att det här kommer få omfattande effekter när det gäller kultur- och idrottsevenemang. Men vi är också övertygade om att svenska folket har stor förståelse för att den här typen av beslut måste kunna fattas för att vi ska kunna begränsa smittspridningen. När allt kommer omkring finns det ju ingenting som är viktigare än liv och hälsa.

LÄS MER:Coronastoppet – så påverkas Kulturgöteborg

Konserter, mässor och demonstrationer förbjuds

Rikspolischef Anders Thornberg säger att polisen har förberett sig för att hantera sina nya uppgifter, och för att samhället ska vara tryggt och säkert.

– Polisen kan genomföra flera åtgärder mot sammankomster och tillställningar för att motverka epidemi, säger han och fortsätter:

– När det gäller nya ansökningar innebär det att polisen kommer att kommunicera begränsningen med anordnaren och vad som är maximalt antal deltagare utifrån regeringens beslut. Polisen har också möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med regeringens meddelade förbud.

ANNONS

Förbudet gäller dock inte för de som vistas i större folksamlingar i kollektivtrafiken, tåg och köpcentrum, enligt Thornberg.

Fakta: De nya mötesrestriktionerna

De grundlagsstadgade rättigheterna om mötesfrihet och demonstrationsfrihet kan enligt 2 kap. 24 § i regeringsformen begränsas för att motverka farsot (epidemi). Enligt 2 kap. 15 § i ordningslagen kan regeringen genomföra förbudet om det är nödvändigt för att motverka epidemi.

Följande tillställningar förbjuds från och med 12 mars om de samlar 500 eller fler personer. Beslutet gäller tillsvidare, över hela Sverige.

• Demonstrationer

• Föreläsningar

• Föredrag

• Sammankomster i samband med religionsutövning

• Teaterföreställningar

• Biografföreställningar

• Konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärliga verk

• Idrottstävlingar på elitnivå

• Dansställningar på restauranger och barer

• Tivoli och karnevaler

• Marknader och mässor

Källa: Regeringen, Riksdagen.se

Ska förhindra smittspridning

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har tidigare sagt att mötesrestriktionerna kommer att bidra till att minska riskerna för en omfattande samhällsspridning.

Att gränsen sätts vid evenemang med fler än 500 personer, motiverar myndigheten med att det framför allt är större evenemang som lockar människor från olika delar av landet. Det ökar i sin tur risken för att smittan kan spridas.

LÄS MER:Sef:s besked: "Då kommer vi göra allt för att få till en senare ligastart"

"För evenemang av mindre storlek avser Folkhälsomyndigheten att genom råd och stöd ge vägledning till arrangörer kring hur man minimerar risken för smittspridning", skriver man i sin hemställan.

I den konsekvensbedömning som Folkhälsomyndigheten har gjort menar man att "idrottsrörelsen, näringslivet och det offentliga kommer att påverkas i betydande grad av förslaget". Man menar dock att det är en nödvändig åtgärd med anledning av virusets spridning.

"Detta är motiverat om det ställs mot de omfattande samhällskostnader som annars riskeras i form av sjukdomsfall i befolkningen och stora sjukvårdskostnader", skriver myndigheten i hemställan.

Bild: Per Wahlberg

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Tecken på allmän spridning av coronaviruset i Västra Götaland

LÄS MER:Västra Götalandsregionen: Ingen påvisad samhällsspridning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS