Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Kent Ekeroth lämnar SD-post

Kent Ekeroth har varit riksdagsledamot i Sverigedemokraterna i sex år, men lämnar nu posten som internationell sekreterare.

Under måndagen togs posten över av den nuvarande EU-parlamentarikern Peter Lundgren. Det meddelar Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

"På partistyrelsens möte den 28-29 januari 2017 valdes Peter Lundgren till Sverigedemokraternas nye internationelle sekreterare. Han efterträder Kent Ekeroth på posten", står det bland annat i pressmeddelandet.

"Det passar bra med hans övriga uppdrag", säger Felix Byström, pressekreterare på Sverigedemokraterna, till DN

Sedan november 2016 har Ekeroth tagit en time-out från sina uppdrag i partiet, efter att han misstänktes för en misshandel av en annan man i en krogkö i Stockholm. Förundersökningen är fortfarande pågående, men enligt SD har denna händelse ingenting med Ekeroths avgång att göra, skriver DN.  

LÄS OCKSÅ: SD-topp har polisanmälts för misshandel

Den misstänkta misshandel ska ha inträffat efter att Kent Ekeroth nekats inträde på en klubb på Stureplan i Stockholm i slutet av november förra året. En annan man ska då ha uttalat sig provocerande, varpå Ekeroth ska ha gett mannen ett knytnävsslag i ansiktet.

Ekeroth själv kommenterade händelsen med att det handlade om självförsvar.

LÄS OCKSÅ: Kent Ekeroth tar time-out 

GP har sökt Kent Ekeroth för en kommentar. Genom Sverigedemokraternas pressekreterare meddelar han att han är på resande fot och inte har möjlighet att genomföra en intervju. I en skriftlig kommentar uttalar Ekeroth sig om att han lämnar posten som internationell sekreterare.

"Jag har innehaft posten som internationell sekreterare sedan 2007. Vi har gjort stora framsteg med de internationella relationerna både inom Europa men även utanför. I och med vårt inträde i EU-parlamentet blir det mer naturliga kontaktytor där nere eftersom alla partier i EU är närvarande där."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.