Mellan 2018 och 2021 ska det högerextrema partiet Alternativ för Sverige ha fått 4,3 miljoner kronor i anonyma donationer – genom att runda lagen. På bilden syns partiledaren Gustav Kasselstrand under en manifestation på Norrmalmstorg.
Mellan 2018 och 2021 ska det högerextrema partiet Alternativ för Sverige ha fått 4,3 miljoner kronor i anonyma donationer – genom att runda lagen. På bilden syns partiledaren Gustav Kasselstrand under en manifestation på Norrmalmstorg. Bild: Nils Petter Nilsson / TT

Högerextremt parti har fått miljondonationer anonymt

I samband med utredningen kring lagen om partibidrag varnade experter för att föreningar och stiftelser skulle kunna komma att utgöra kryphål för partier att ta emot anonyma donationer.
Och i en granskning av Dagens Nyheter framkommer det nu att det högerextrema partiet Alternativ för Sverige har fått 4,3 miljoner kronor från anonyma givare genom att runda lagen.
– Det här går emot hela andan i lagstiftningen, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, till tidningen.

ANNONS
|

För fyra år sedan trädde en ny lag om donationer till politiska partier i kraft, enligt vilken alla alla partibidrag som överstiger 24 150 kronor måste redovisas. Lagen har på senare tid hamnat i strålkastarljuset efter att TV4-programmet ”Kalla fakta” avslöjade att fem av åtta riksdagspartier försökte hitta sätt att kringgå den.

Bland annat föreslog SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek att donatorer skulle kunna bilda en stiftelse som i sin tur kan skänka pengarna till partiet då dessa inte regleras. En risk som även lyftes fram av flera experter i samband med den utredning om lagändringen som presenterades 2016.

ANNONS

Men i en granskning som Dagens Nyheter gjort framgår nu att det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, som grundades av företrädare från Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund SDU, mellan 2018 och 2021 har tagit emot 4,3 miljoner kronor från anonyma givare – på just det sättet.

Professor kritisk till lagstiftningen

Enligt DN har pengarna nått partiet genom att personerna först fört över pengar till den ideella föreningen AFS insamling. Föreningen själva uppger dock att pengarna förts vidare till ”intressenter som värnar om yttrandefrihet, svenska traditioner och kultur”, och AFS vill inte heller kännas vid att man har något att göra med insamlingen.

– AFS Insamling är en oberoende organisation. Sedan stödjer de ju Alternativ för Sverige, absolut. Men vi har inget inflytande över dem. Vi följer gällande lagar och regler, säger Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand till DN.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, menar att AFS så som lagen är formulerat inte gjort något fel rent rättsligt, men är kritisk till att politikerna som stod bakom utredningen inte lyssnade på experternas varningar kring möjligheterna att runda lagen.

– Det här går emot hela andan i lagstiftningen. AFS hamnar juridiskt rätt, om jag förstått det hela korrekt. Däremot är det uppenbart att hela det nya regelverket har syftat till att vi inte ska ha anonyma stöd till partier, säger han till DN.

ANNONS

LÄS MER: SDU-ledarna föreslås bli uteslutna

LÄS MER: Fem av åtta partier försökte ta emot hemliga pengar

LÄS MER: Partiernas vilja att tumma på reglerna stinker

ANNONS