Expert om koranbränningarna: Regeringen vill inte reta upp SD

Regeringen analyserar rättsläget och ordningslagen efter att koranbränningarna skapat diplomatisk kris och ökat risken för terrordåd i Sverige.
Men exakt vad analysen innebär är oklart och regeringen vägrar svara på frågor.
– Regeringen måste tassa försiktigt för att inte äventyra samarbetet med SD, medan SD inte tassar försiktigt alls, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

De återkommande koranbränningarna har skapat en diplomatisk kris samt ökat terrorhotet mot Sverige. Regeringen har därför sagt att den analyserar rättsläget och ordningslagen i syfte att eventuellt ta fram åtgärder för att stärka säkerheten i Sverige.

Under söndagen sade statsminister Ulf Kristersson att han haft dialog med sin danska motsvarighet Mette Fredriksen. Samtidigt meddelade den danska regeringen att man ska ta fram juridiska verktyg för att kunna stoppa koranbränningar utanför ambassader.

Huruvida det kan bli aktuellt i Sverige är oklart. Regeringen vill inte uttala sig om vad den pågående analysen faktiskt innebär. GP har sökt justitieminister Gunnar Strömmer, som meddelar att han inte vill kommentera frågan.

ANNONS
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Måns Langhjelm

Statsvetaren: ”Känsligt område”

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och menar att regeringen medvetet väljer att uttrycka sig vagt och otydligt.

– Det är naturligt eftersom det verkligen är ett otroligt känsligt område, säger han.

Frågan är inte bara svår eftersom det rör den Nato-ansökan och diplomatiska förbindelser med andra länder, utan även för att det riskerar att skada samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Koranbränningar är inte vilken fråga som helst eftersom man då är inne på synen på muslimer. SD är ett parti vars hela livsluft bygger på det här med svenskhet och att muslimer egentligen inte går att integrera eller i vart fall med svårighet kan bli svenskar, säger Jonas Hinnfors.

Det gör att regeringen måste ”tassa väldigt försiktigt” för att inte äventyra samarbetet samtidigt som SD ”inte tassar försiktigt alls”.

– Det är väldigt svårt för regeringen att navigera utan att gå på grund, eftersom att det är så väldigt många parametrar som påverkas och då är det naturligt att man blir vag, säger Jonas Hinnfors.

Två dockor föreställandes partiledarna Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) har satts upp på en bänk i samband med att Partiet Nyans demonstrerar mot koranbränningar på Mynttorget utanför riksdagen.
Två dockor föreställandes partiledarna Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) har satts upp på en bänk i samband med att Partiet Nyans demonstrerar mot koranbränningar på Mynttorget utanför riksdagen. Bild: Christine Olsson/TT

Avgångskrav mot SD-toppen

Under förra veckan riktade Socialdemokraterna krav på att Richard Jomshof (SD) ska avgå från topposten som ordförande i riksdagens justitieutskott.

Anledningen var ett inlägg från SD-toppen där han bland annat skrivit att det behövs en dialog om islam och kallat den för en antidemokratisk, våldsförespråkande och kvinnofientlig religion/ideologi, ”grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.

ANNONS

Det kritiserade uttalandet kom dagen efter att statsminister Ulf Kristersson uppmanat svenskarna att ta ansvar och att värna om landets säkerhet samt att ”inte bli en nyttig idiot för andras intressen”.

Men trots Jomshofs uttalande har reaktioner från regeringen uteblivit.

– Man kan tänka sig att Ulf Kristersson kunde varit tydligare mot samarbetspartiet. Utrikesminister Tobias Billström har egentligen bara sagt att muslimer har berikat Sverige och Gunnar Strömmer har inte velat värdera Jomshofs uttalande, säger Jonas Hinnfors.

– Det är en extremt delikat och känslig fråga, man vet inte riktigt hur man ska göra antagligen och vad som helst kan gå fel, vilket sammantaget kan ha bidragit till att Kristersson och Strömmer valt att ligga lågt i relation till SD.

Tror inte på regeringskris

Samtidigt tror inte Jonas Hinnfors att frågan kommer att leda till en potentiell regeringskris.

Han tror att SD-ledaren Jimmie Åkesson, som hittills varit försiktig med att kommentera läget, skulle acceptera att regeringens beslut om det handlar om rikets säkerhet.

– Visst, man närmar sig SD:s ideologiska kärna med ett sådant beslut, men jag skulle ändå förmoda att det är mer som talar för att man sväljer förtreten, kritiserar regeringen men fortsätter stödja den.

GP har även sökt Centerpartiets och Socialdemokraternas rättspolitiska talespersoner som har avböjt att kommentera frågan.

ANNONS

LÄS MER:Turkiet uppmanar Sverige att stoppa koranbränningarna – Kristersson i samtal med Danmark

LÄS MER:Danska regeringen får kritik för koranplaner

LÄS MER:Muslimska länder möts – diskuterar Sverige

ANNONS