Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen på väg in till dagens möte i folketinget i samband med den senaste tidens koranbränningar.
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen på väg in till dagens möte i folketinget i samband med den senaste tidens koranbränningar. Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Danska regeringen får kritik för koranplaner

Danmarks utrikesminister får kritik från flera partier efter uttalandet om att försöka hitta juridiska verktyg för att förhindra koranbränningar.
Men det extrainsatta mötet i folketinget mynnade inte ut i något konkret förslag.

ANNONS

I samband med den senaste tidens koranbränningar höll det danska folketinget ett möte under måndagsmorgonen.

Den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen sade inför mötet att regeringen inlett ett arbete med att hitta ett "juridiskt verktyg" för att försöka förhindra koranbränningar framför utländska ambassader i Danmark.

Efter mötet säger Anders Primdahl Vistisen, företrädare för konservativa Dansk Folkeparti, att det vore bisarrt att införa en sådan lag.

– Den rätta vägen framåt vore att fortsätta försvaret internationellt för yttrandefriheten, säger han.

Løkke Rasmussen säger efter mötet att fler partier i Danmark borde förstå allvaret i den säkerhetspolitiska situation som man befinner sig i.

ANNONS

– Det är krig på vår kontinent. Man måste förstå vilken värld vi lever i. Vi behöver bygga goda relationer med länder runt om i världen som just nu vänder sig mot oss eftersom de missförstår vad som händer i Danmark.

– Det är ohållbart att befinna sig i ett tillstånd där människor bränner Koranen utanför ambassader med jämna mellanrum.

Inget konkret förslag

Mötet mynnade inte ut i något konkret förslag och justitieminister Peter Hummelgaard, som också var med på mötet, har ingen tidsplan att redovisa för hur lång tid arbetet med en ny lag kan ta. Mötet var ändå en viktig signal, enligt regeringen.

Enligt Hummelgaard undersöker man precis som i Sverige hur tillämpningen av ordningslagen skulle kunna vara en väg framåt.

– Vi tittar på Frankrike, Norge och Sverige där man just nu undersöker hur man kan använda ordningslagen, säger han.

Arbetet ska, enligt ett uttalande från danska UD, ske inom ramen för den grundlagsskyddade yttrandefriheten och på ett sätt som inte ändrar på att yttrandefriheten i Danmark har en mycket bred ram.

Konservative Folkeparti är också kritiskt till en lagändring. Även Radikale Venstre, som är stödparti till regeringen, är inne på samma spår.

– Vi har meddelat regeringen att vår utgångspunkt är att vi ställer oss ytterst kritiska till att begränsa yttrandefriheten men att vi har förståelse för den extrema situation som Danmark befinner sig i, säger Christian Friis Bach till TV2.

ANNONS

Muslimsk organisation

Lars Løkke Rasmussen har också haft ett telefonsamtal med generalsekreteraren för den islamiska samarbetsorganisationen OIC inför att organisationen ska ha ett möte under måndagen.

Det extrainkallade mötet, där 57 utrikesministrar från muslimska länder kommer att delta, hålls efter den senaste tidens koranbränningar i Sverige och Danmark.

Under telefonsamtalet ska Løkke Rasmussen ha sagt att man från danskt håll är "angelägna" om att upprätthålla vänskapliga relationer med medlemmarna i OIC, skriver organisationen.

OIC:s ordförande Hissein Brahim Taha ska å sin sida ha informerat den danske utrikesministern om medlemsländernas missnöje med det han kallar "upprepade fall av förolämpning av den heliga Koranen och islamiska symboler under förevändning av yttrandefrihet".

Enligt den danske utrikesministern skedde ett antal koranbränningar i Danmark under söndagen. Ytterligare bränningar har också aviserats under måndagen.

ANNONS