1/2

Efter blixtinkallade mötet: SD kan stötta Nato-ansökan

Efter att Finland är på väg att ompröva inställningen till Nato börjar det röra på sig även i Sverige. S river upp sin gamla Nato-linje och ska ha nya möten om en eventuell omställning. Samtidigt har nu Jimmie Åkesson fått mandat att säga ja till svenskt Nato-medlemskap, rapporterar Expressen.
– Vi ska gå i takt med Finland, och inte springa efter, säger SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson till tidningen.

De senaste dagarna har det blivit allt tydligare att Finland är på väg att svänga i frågan om medlemskap i Nato. Både från finskt och svenskt håll tas helst ett eventuellt kliv in i Nato gemensamt, även om länderna tar självständiga beslut i frågan.

När GP i förra veckan ringde runt i Socialdemokraterna var det tydligt att det rör sig i Nato-frågan.

– Det finns en tydlig rörelse ifråga om att närma sig Nato. Många av dem som nu förespråkar Nato är personer som inte är tyngda av tidigare ställningstaganden om alliansfrihet, sa en S-källa.

Nu ska S ompröva partiets nej till medlemskap. Partiet kommer att hålla möten i landet för att diskutera det nya säkerhetspolitiska läget. Det handlar om att uppdatera den säkerhetspolitiska analysen, som legat till grund för partiets Nato-nej.

Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare, säger i ett pressmeddelande:

– Självklart är ledstjärnan för våra diskussioner vad som är bäst för Sveriges säkerhet. Och det är en bredare diskussion än frågan om ja eller nej till Nato-medlemskap. Hur vi ser att vi bäst värnar Sveriges säkerhet nu och i framtiden? Hur ska vi agera i det här nya läget för att Sverige ska vara en stark röst för mänskliga rättigheter och internationell fred och säkerhet?

Till TT säger han det handlar om förstå bättre vad som har hänt i omvärlden, och vilka för- och nackdelarna med den nuvarande säkerhetspolitiska linjen är.

SD ser ut att svänga

Under måndagen blixtinkallade också Sverigedemokraternas partistyrelse till ett möte om partiets Nato-linje, rapporterar Expressen.

Enligt tidningen har nu SD-ledningen fått mandat att stötta en svensk Natoansökan.

Det handlar om att, med kort varsel, kunna uttala ett sådant stöd, framförallt om Finland gör det.

Under Moderatledaren Ulf Kristerssons säkerhetspolitiska linjetal på Försvarshögskolan sa han att Sverige borde skicka in en Nato-ansökan i juni. Bild: Pontus Lundahl/TT
Under Moderatledaren Ulf Kristerssons säkerhetspolitiska linjetal på Försvarshögskolan sa han att Sverige borde skicka in en Nato-ansökan i juni. Bild: Pontus Lundahl/TT

Om SD svänger i frågan finns det en majoritet i riksdagen för ett svenskt medlemskap.

Moderatledaren Ulf Kristersson har sagt att han vill att Sverige skickar in en ansökan innan Natos toppmöte i Madrid i slutet av juni, och att Magdalena Andersson har till mitten av juni på sig att förankra en ansökan brett i riksdagen.

Beskedet från Baudin, att Socialdemokraternas process ska ske skyndsamt och att man hoppas vara klara innan sommaren, kan göra att partiet lyckas undvika att göra Nato till en valfråga.

Den säkerhetspolitiska analysen som pågår mellan regeringen och riksdagspartierna ska vara klar i slutet av maj. Finlands motsvarande analys ska vara klar före påsk, och ett finskt besked väntas redan i maj.

LÄS MER: SSU vill inte att Sverige går med i Nato

LÄS MER: Efter Finlands besked ökar pressen på Sverige

LÄS MER: Centern i Finland svänger om Nato

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.