Drönarbild över täkten i anslutning till Cementas fabrik i Slite, Gotland.
Drönarbild över täkten i anslutning till Cementas fabrik i Slite, Gotland. Bild: Cementa

Cementa nekas prövningstillstånd

Cementa nekas prövningstillstånd för sin kalkbrytning i Slite, Gotland, uppger Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det blir inget prövningstillstånd hos Högsta domstolen för Cementa, Sverige största tillverkare av cement. Det uppger domstolen i ett pressmeddelande och skriver:

”Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd.”

Det betyder att mark- och miljööverdomstolens beslut står fast.

Det var i juli som domstolen avvisade bolagets ansökan om att fortsätta bryta sten på Gotland. De menade att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte var bra nog. Det här beslutet skiljer sig från det mark- och miljödomstolen fattade i fjol. Då gav man Cementa tillstånd att fortsätta ytterligare 20 år.

ANNONS

Den 31 oktober löper Cementas nuvarande tillstånd ut.

Efter beslutet har byggbranschen varnat för att Sverige ska hamna i en cementkris, med stora varsel och avstannade eller stoppade byggprojekt som Västlänken, om inte arbetet vid fabriken i Slite kan fortsätta.

Branschorganisationen Byggföretagen har varnat för en tvärbroms, med investeringsbortfall på 20 miljarder kronor i månaden, och att uppemot 400 000 jobb i landet kan vara hotade.

Vill undvika cementkris

Sedan beskedet i juli har en politisk debatt om framtiden för Cementa rasat och regeringen har sagt att de vill att riksdagen, genom en lagändring, öppnar för att tillståndet förlängs med åtta månader.

Bild på näringsministern Ibrahim Baylan (S).
Näringsministern Ibrahim Baylan (S). Bild: Erik Simander/TT

– Vi bedömer att vi kan ta beslut innan den 1 november, sade näringsministern Ibrahim Baylan (S) till TT för två veckor sedan.

Det rör sig om ett tillfälligt undantag från miljöbalken, som ska undvika att Sverige hamnar i en cementkris som gör att bolaget tillfälligt kan fortsätta med kalkbrytningen i samma mängd som nu.

LÄS MER:Cementa: Ett steg i rätt riktning

LÄS MER:Svårt ersätta svensk cementproduktion

LÄS MER:Granskning: Omöjligt att importera cement

ANNONS