Pink Room grundades våren 2018 och har på fem år vuxit till Sveriges största grupp för kvinnor och icke-binära på Facebook med över 184 000 medlemmar.
Pink Room grundades våren 2018 och har på fem år vuxit till Sveriges största grupp för kvinnor och icke-binära på Facebook med över 184 000 medlemmar.

Antisemitism sprids i Sveriges största tjejgrupp Pink Room

Efter eskaleringen av kriget mellan Israel och Hamas den 7 oktober har tonläget höjts i sociala medier.
Nu avslöjar Expressen att antisemitism och hat sprids i Sveriges största Facebook-grupp för kvinnor och icke-binära.
– Det är Goebbels-nivå på den här antisemitismen, säger Christer Mattsson forskare vid GU till tidningen.

ANNONS
|

Expressen rapporterar i en granskning att Sveriges största grupp för kvinnor och icke-binära, Pink Room, fyllts av antisemitiska kommentarer sedan kriget mellan Israel och Hamas startade.

”Hatar zionister av hela mitt hjärta, äckligaste och fulaste befolkningen i hela världen”, lyder en av kommentarerna enligt tidningen.

Expressen målar upp en bild av att forumet, med 184 000 medlemmar sprider både grov antisemitism och desinformation om svenska medier. Jargongen är enligt tidningen att svenska medier och en myt sprids om att flera mediers rapportering är opålitlig, eftersom de ägs av judar.

”dessvärre om man vill veta sanningen så måste man lyssna på folk som sett och hört och varit med och absolut inte svenska nyheter som vinklar allt och detta för att det faktiskt är judiska familjer som äger Aftonbladet, Expressen och TV4”, skriver en medlem, enligt tidningen.

ANNONS

”I stort sett all svensk media ägs av zionister. Inte särskilt opartiskt med andra ord”, en annan kommentar.

Christer Mattsson är expert på våldsbejakande extremism och föreståndare vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.
Christer Mattsson är expert på våldsbejakande extremism och föreståndare vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

”Uppenbara lögner”

Expressen har också talat med Christer Mattson vid Göteborgs universitet som forskat på våldsbejakande extremism.

– Det är Goebbels-nivå på den här antisemitismen. Man drar in uppenbara lögner i det. Byter ut ordet ”judar” mot ”sionister” och implicerar att alla judar har ett gemensamt intresse och att de styr i bakgrunden. Det är riktigt gammaldags antisemitism av grövsta kalibern, säger han till tidningen.

Grundaren av gruppen Pink Room avfärdar kritiken i ett sms till Expressen:

”Det pågår folkmord i Gaza, kvinnor föder barn i kejsarsnitt utan bedövning, det finns inget rent vatten, 4000 barn har dött, men du väljer att fokusera på en kommentar i en Facebookgrupp, step up your game”, skriver hon till tidningens reporter.

LÄS MER:Tragedin i Mellanöstern har fått dammarna att brista

LÄS MER:Filip Dikmen stängs av från ”Musikhjälpen”

ANNONS