Filip Dikmen stängs av från ”Musikhjälpen”

Komikern Filip Dikmen skulle ha varit en av programledarna för årets ”Musikhjälpen”. Men nu stängs han av efter att ha lagt upp videor om konflikten i Israel och Palestina.
– De är rädda för hur det hela ska vinklas och att det kan missförstås. Det är den enda förklaringen jag fått, säger Filip Dikmen till DN.

ANNONS
|

Vilka programledarna blir för årets ”Musikhjälpen”, som drar i gång i Växjö den 11 december, har ännu inte gått ut offentligt. En av dem skulle dock ha varit Filip Dikmen, rapporterar DN.

Men nu blir det inte så. Enligt komikern ska samarbetet nu ha avbrutits efter att han lagt ut klipp i sociala medier där han diskuterar konflikten mellan Israel och Palestina.

– Baserat på vad jag fått höra från mina uppdragsgivare så anser de inte att jag har varit partisk eller problematisk. Det verkar snarare handla om att jag sagt för mycket, säger Dikmen till DN.

”Sårad och besviken”

Bland annat ska Dikmen ha kallat Israel ”förövare” och Palestina för ”offer”, och kallat Israels attacker för ”folkmord”.

ANNONS

– Jag diskuterar för- och motargument för olika konflikter runt om i världen, med avstamp i både svensk lag och internationell rätt. Jag fördömer våldet på båda sidor, det vill jag vara jättetydlig med, och påpekar hur viktigt det är med källkritik. Det är så jag brukar göra i mina videor, jag förenklar större koncept.

Filip Dikmen säger att företrädare för ”Musikhjälpen” är rädda för hur det hela ska vinklas och att det kan missförstås, men att de inte tycker att han gjort något fel.

– Just nu är jag otroligt sårad och besviken, säger han till DN.

SR bekräftar: Dikmen skulle ha programlett

Sveriges Radio, som står bakom ”Musikhjälpen” tillsammans med SVT och Radiohjälpen, bekräftar i ett mejl till GP att Filip Dikmen var tilltänkt som programledare.

”Vi kommenterar inte avtal med uppdragstagare generellt, men eftersom han valt att gå ut med detta så kan vi bekräfta att han var tilltänkt som programledare. Vi kan tyvärr heller inte kommentera varför vi valde att avsluta uppdraget i förtid pga av det avtal som finns men vi delar inte bilden som beskrivs i media”, skriver Anna-Karin Larsson, ansvarig utgivare för ”Musikhjälpen” i en kommentar.

”Musikhjälpen” möts nu också av kritik mot beslutet på sina sociala medier. I ett svar på ett gammalt inlägg på Instagram utvecklar programmet hur man tänker generellt:

ANNONS

”Rent generellt när man är programledare i Musikhjälpen så kan man inte ta ställning i aktuella politiska frågor, eftersom man då är en företrädare för public service som ska vara opartiskt och sakligt. Alla har självklart rätt att uttrycka sina åsikter, men det kan få konsekvenser för vilka jobb man kan göra hos public service.”

”Musikhjälpens” programledare ska offentliggöras i mitten av november.

LÄS MER:Hur hårt lever programledarna under Musikhjälpen?

LÄS MER:Svält årets tema för Musikhjälpen

LÄS MER:"Musikhjälpen" sänds från Växjö

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS