Jenny Högström: Tragedin i Mellanöstern har fått dammarna att brista

De besinningslösa reaktionerna på konflikten i Mellanöstern får en att skämmas över att vara människa. Detta känns nu som den värsta av världar, skriver Jenny Högström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi lever i en besinningslös tid. En hätsk och vettlös tid präglad av högerpopulism, krig och kris, där falsk information, falska jämförelser och guilt by association flödar fritt, och med dem ett slags lynchmentalitet. Det har den fruktansvärda konflikt som pågår i Mellanöstern just nu blottat, för och inom oss alla.

Kanske är det en damm som har brustit. Kanske är det mänsklighetens hjärta. Fan vet.

Det finns med andra ord skäl att besinna sig och väga sin ord på guldvåg.

På bokmässan i Frankfurt höll den slovenske kultfilosofen och psykoanalytikern Slavoj Zizek ett tal som möttes av både burop och applåder (17/10).

ANNONS

Det hade med prisceremonin för den palestinska författaren Adania Shibli att göra, som hade blivit uppskjuten för att bokmässan ville visa sitt helhjärtade stöd för Israel.

Men vi vet alla i ett uppdrag när man ska företräda public service så bör man vara neutral. Det är liksom själva utgångspunkten

Zizek talade om vad han uppfattade som ett analysförbud i konflikten mellan Israel och Hamas i dag. Om omöjligheten att jämföra, likställa och relativisera. Och inte minst om cancelkultur.

Så hur ser det ut i Sverige? Här har ett kollektiv artister och konstnärer gått ut till stöd för Gazas offer och begärt ett eldupphör (Expressen 20/10) och fått kritik för att Hamas terrorbrott den 7 oktober inte omnämns över huvud taget, samtidigt som man fått veta att artister inte har rätt att uttala sig för att de inte är Mellanösternexperter (UNT 24/10).

Häromdagen visade det sig att komikern Filip Dikmen inte längre hade kvar sitt uppdrag som programledare för Musikhjälpen (GP 26/19). Enligt honom själv handlar det om videor han lagt ut om Israel och Palestina. ”Det är svårt att vara tydlig i vad man tycker i frågan och samtidigt vara programledare på Sveriges Radio” säger ansvariga på Musikhjälpen utan att gå in på detaljer (P3 Nyheter 30/10). Men vi vet alla i ett uppdrag när man ska företräda public service så bör man vara neutral. Det är liksom själva utgångspunkten.

ANNONS

I Frankrike är tonläget betydligt högre. Där har fotbollsspelaren Karim Benzema uttryckt sin solidaritet med Gazas offer och skrev i ett inlägg på X, tidigare Twitter, den 15 oktober: ”Alla våra böner för Gazas invånare som än en gång är offer för orättfärdiga bombningar som varken skonar kvinnor eller barn.”

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin påstod då i en direktsändning på den franska högerkanalen CNews den 19 oktober – fullständigt utan underlag – att Benzema har kopplingar till det muslimska brödraskapet.

Medan Valérie Boyer som är parlamentsledamot för högerpartiet twittrade: ”Om inrikesministerns påstående är sanna måste vi överväga sanktioner mot Karim Benzema. En initial, symbolisk sådan vore att han blir av med sin Ballon d'Or (priset som världens bästa fotbollsspelare). Slutligen måste vi frånta honom hans medborgarskap”.

Och kontentan av högerextrema Éric Zemmours kommentarer är att Benzema skulle vara jihadist som förespråkar sharialagar och terrordåd som morden på de franska lärarna Dominique Bernard och Samuel Paty.

Nu protesterar många medarbetare och namnkunniga konstnärer mot behandlingen av Velasco och uppmanar till bojkott

Både Darmanin och Zemmour är nu anmälda för förtal. Men som Johanna Frändén skriver i (Aftonbladet 20/10) säger det något om hur man kan tala om muslimer i Frankrike i dag.

Den 26 oktober fick chefredaktören för den internationella konsttidskriften Artforum, David Velasco, sparken. Velasco hade tillsammans med tusentals andra skrivit under ett öppet brev som begärde eldupphör mellan Israel och Hamas samt Palestinas befrielse.

ANNONS

Nu protesterar många medarbetare och namnkunniga konstnärer mot behandlingen av Velasco och uppmanar till bojkott.

Samtidigt ser jag i kommentarsfälten på sociala medier de antisemitiska kommentarerna hagla: ”Maybe a moment to recognize what and who the art market is”. En person med judiskt namn blir genast kallad för ”settler” – bosättare.

Häromdagen stormade en folkmassa i Dagestan ett plan från Tel Aviv och de antisemitiska hatbrotten ökar över hela världen. Som Göran Rosenberg sa i P1:s söndagsintervju (27/10): antisemitismen är världens äldsta konspirationsteori.

Det tycks inte bättre än att vi lever i den sämsta av världar.

”Jag är inte bara stolt över att vara här idag, jag skäms också litegrann”, säger Slavoj Zizek i det där talet på bokmässan i Frankfurt.

Och skammen är väl det som bäst beskriver hur det känns att vara människa just nu.

Det är en känsla av att vara gjord till medbrottsling i en fruktansvärd tragedi som pågår inför öppen ridå.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hur har vi det med självbilden egentligen?

LÄS MER:Det som är bra med klassiker – är att de faktiskt är bra

LÄS MER:Hur pratar du med dina barn om Västlänken?

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS