Polis friades efter pojkes död – dom överklagas

Polismannen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel efter att 16-årige Alexander Storåker föll av sin moped och dog i fjol. Polismannen friades av en enig tingsrätt, men nu överklagas domen.
– Polismännen måste ha förstått att pojkarna flydde, säger Anders Jakobsson, åklagare.

ANNONS
|

Efter att ha friats från alla åtalspunkter för omkring en månad sedan kan den polisman som körde efter 16-årige Alexander Storåker i fjol hamna i rätten igen. Det meddelar Anders Jakobsson, överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, som nu överklagar den friande domen.

LÄS MER:Forskaren starkt kritisk till polisens agerande: ”Vad hade de för plan?”

– Jag anser att den bevisning som har lämnats i domstolen visar på att de här polismännen borde ha förstått att de här grabbarna var på väg att fly, och eftersom poliserna då följer efter är det ett förföljande som går i strid med gällande föreskrifter, säger han till GP.

Pojkens föräldrar, Anna och Frode Storåker, tycker att tingsrätten har gjort feltolkningar och inte tagit till sig viktiga vittnesuppgifter. Det berättar de i ett gemensamt mejl till GP.

ANNONS

”Det kan inte vara rimligt.”

Föräldrarna nämner barnkonventionen, kapitel sex, som uttrycker barns rätt till liv, utveckling och överlevnad.

”Svensk polis har som ledord att ge människor trygghet, skydd och hjälp. Hur kan det då vara rimligt att poliser skall få jaga barn på moped, trots att polismyndigheten har tydliga riktlinjer mot detta?”, skriver föräldrarna i mejlet.

Så fortsätter de:

”Alexander var ett barn med rätt till liv och överlevnad som alla andra. Vi anser att den friande domen utgör en livsfara för alla barn på moped runt om i Sverige”.

LÄS MER:Polismannen frias av tingsrätten efter Alexanders död

Föll av mopeden

Det var den 12 maj i fjol som 16-årige Alexander Storåker var ute och körde på sin trimmade moped i centrala Lerum. Bakpå mopedsadeln satt hans bästa kompis.

LÄS MER:Stor sorg efter olyckan som tog Alexanders liv

När pojkarna för andra gången mötte två poliser i en civilmålad polisbil, flydde pojkarna och vek in på en mindre gångväg. Samtidigt jagade poliserna efter mopeden, enligt flera vittnen. Sekunder senare tappade Alexander Storåker kontrollen över mopeden och for in med huvudet i en lyktstolpe. Han dog ögonblickligen, medan kompisen där bak klarade sig med lindriga skador.

LÄS MER:Polisman inför rätta: ”Hade gjort samma sak igen”

Polismannen som körde polisbilen åtalades tidigare i år, misstänkt för vållande till annans död och tjänstefel. Åklagaren Anders Jakobsson menar att polisens agerande stressade pojken så till den grad att pojken tappade kontrollen.

ANNONS

Övertygande bevis

Flera vittnen förhördes under rättegångsförhandlingarna i Alingsås tingsrätt förra månaden. Samtliga menade enhälligt, men var för sig, att poliserna jagade efter mopeden – något som poliser inte får göra när det gäller oskyddade fordon (fap 104-1, paragraf 9).

LÄS MER:Kommunen ska ta bort Alexanders minnesplats – vännerna protesterar med namninsamling

Tingsrätten menade emellertid att vittnenas trovärdighet var låg i frågan, utan att lämna någon tydlig motivering. Bland annat menade man att vittnenas minnesbilder kan ha påverkats av medierapporteringen om fallet.

Anders Jakobsson tycker att tingsrätten har gjort fel bedömning.

LÄS MER:Nej till permanent minnesplats för 16-årige Alexander i Lerum

– Här tycker jag att tingsrätten ganska enkelt har skrivit bort en del vittnesuppgifter, säger han.

Polisen själv förnekar brott. Enligt honom ska de endast ha gjort ett stoppförsök, vilket polisen alltid har rätt att göra. Han medgav i rätten att de båda kollegorna följde efter mopeden en tid, men att det inte var att klassa som ett förföljande i juridisk mening.

Tingsrätten gick på polisens linje. Föräldrarna Anna och Frode Storåker hoppas på upprättelse i hovrätten.

”Det kan inte vara rimligt att svensk polis skall få lov att utsätta barn för livsfara”, skriver de i sitt gemensamma mejl.

LÄS MER:Efter dödskraschen i Lerum: Prejades av polis på Öckerö

ANNONS