Nej till permanent minnesplats för 16-årige Alexander i Lerum

När 16-årige Alexander Storåker plötsligt dog i en mopedkrasch skapades spontant en minnesplats där olyckan inträffade. Familj och vänner har samlat in namn och argumenterat för att få en permanent minnesplats, men nu har frågan nått vägs ände i det politiska systemet.

ANNONS
|

Den 12 maj förra året körde Alexander Storåker sin moped från Vattenpalatsets parkering med sin kompis bakpå. De båda pojkarna träffade på polisen som började följa efter dem. Det hela slutade med att Alexander och hans vän kraschade och, medan vännen skadades lindrigt, miste Alexander livet bara 16 år gammal.

LÄS MER:Polisman åtalas efter att 16-årige Alexander dog

Sedan dess har bland annat en av de inblandade poliserna åtalats för tjänstefel och vållande till annans död, Alexanders vänner hållit mopedkaravan till hans minne och Lerum kommuns kommunstyrelseordförande fått ta emot en namninsamling mot borttagandet av minnesplatsen som skapades vid olycksplatsen.

Blir ingen permanent minnesplats

Ett förslag om en permanent minnesplats i bostadsområdet som lämnats in till kommunen skulle kunna upprättas i form av exempelvis en skylt, en sten eller en bänk. Några av 16-åringens vänner har tidigare i GP uttryckt sitt missnöje med att minnesmarkeringarna som är där nu kan komma att plockas bort.

ANNONS

– Det är som att de säger att här får ni inte sörja. Det får ni göra i era egna hem bakom stängda dörrar och jag kan inte förstå det. Det är så självklart att det här är ungdomarnas ställe och Alexanders ställe. Man kommer så nära honom här. Det är så viktigt för så många, sa vännen Emma Bernholm.

Nu har förslaget om en permanent plats fått avslag av kommunstyrelsen i Lerum och har därmed nått vägs ände i det kommunala politiska systemet.

I sin motivering skriver kommunstyrelsen att området är allmän plats och att invånarna inte är ”odelat positiva” till en minnesplats där. De som sörjer och vill gå till en plats att minnas hänvisas istället till begravningsplatsen på kyrkogården.

LÄS MER:Kommunen ska ta bort Alexanders minnesplats – vännerna protesterar med namninsamling

LÄS MER:Mamman hoppas att 1 400 personer får kommunen att ändra sig

ANNONS