En bok om städtips som förslag på mors dag presenterades på Ica Maxi i Alingsås.
En bok om städtips som förslag på mors dag presenterades på Ica Maxi i Alingsås. Bild: Anna Hagnell

Ica Maxis present till mor: Bh, trosor och städtips

När Ica Maxi i Alingsås skulle tipsa om presenter inför mors dag blev det en blandning av trosor, bh, och doftljus – och en bok om städtips. En blandning som har fått kunder att höja på ögonbrynen.
–Ja, det var ett stort misstag vi gjorde, säger en av butikens ansvariga.

ANNONS
|

Inom Ica-koncernen har alla Maxi-butiker fria händer att saluföra speciella dagar som de vill. På söndag är det mors dag och butikerna är fyllda med tilltänkta presentförslag och Ica Maxi i Alingsås är inget undantag.

I butikens tak, liksom i många andra butiker, hänger en skylt med texten ”Fira, fina mamma”. Nedanför samsas underkläder, nattlinnen, doftljus och böcker där en bok väckt särskild uppmärksamhet. Den handlar om städtips på ekologiskt vis och har väckt reaktioner bland kunder med sin framträdande plats bland presentförslagen.

– Jag kan förstå reaktionerna och kan bara säga att det var ett stort misstag från vår sidan. Boken var rosa och valdes för att passa in färgmässigt i exponeringen av presenterna, säger en av butikens ansvarige.

ANNONS

Skulle ni ställa fram en blå bok med städtips vid sidan av kalsonger till fars dag?

– Om jag ska vara ärlig hade säkert en bok med fixartips och byggtips eller liknande kunnat hamna där, säger den ansvarige.

Blir inte det väldigt generaliserande?

– Ja, det får jag hålla med om och det kanske behövs nytänk där. Vi brukar vara väldigt noga med att tänka på det men den här gången blev ett misslyckande för oss. Allting är ju rosa kring mors dag även det vi får skickade till oss, säger hon.

I reklambladet inför mors dag som skickas ut centralt handlar presenttipsen om blommor, choklad och kakor. Den aktuella rosa boken på Ica Maxi om städtips fanns i fem exemplar och är slutsålda. På plats står istället en deckare av en kvinnliga författare.

Enligt svensk handel önskar sig mammor allra mest en middag men den överlägset vanligaste presenten är fortfarande blommor (40 procent), följt av middag (19 procent) och choklad eller andra sötsaker (18 procent).

LÄS MER:Mors dag – då coronaskolkar engelsmännen

LÄS MER:Uppsving för att fira mors dag

Fakta: Mors dag

Den amerikanska högtiden, ”Mother’s Day”, myntades av Anna Jarvis 1905, i samband med hennes mammas bortgång. Mors dag blev en officiell högtid i USA 1914.

I Sverige infördes högtiden 1919 på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. Här har mors dag firats den sista söndagen i maj varje år, medan andra delar av världen firar andra söndagen i maj.

Cirka 48 000 mammor firar mors dag som mammor för första gången i år. Den 31 mars 2021 fanns det totalt 2 912 718 mammor i Sverige.

Källa: Svensk Handel, SCB/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS