Fler väntas fira mor i år vilket kan ge handeln klirr i kassan. Arkivbild.
Fler väntas fira mor i år vilket kan ge handeln klirr i kassan. Arkivbild. Bild: Foto: Gorm Kallestad.

Uppsving för att fira mors dag

Över 86 procent av svenskarna planerar att fira mors dag i år, en ökning mot i fjol som troligen hänger ihop med coronavaccinationerna. Överlag trendar högtiden och har gått om både fars dag och mellandagsrean, enligt Svensk Handel.

ANNONS

Intresset har ökat med 15 procentenheter jämfört med fjolåret, enligt den rapport baserad på en konsumentundersökning som branschorganisationen har tagit fram.

– Just mors dag har trendat lite uppåt på senare år. Mors dag och fars dag har varit mer lika förut när vi frågar handlare. Högtiden har även gått om mellandagsrean på senare år – en anrik tradition som har växt, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

För handeln väntas omsättningen landa på 1 till 1,3 miljarder i år, dock inte nödvändigtvis i merförsäljning.

– Konsumenter har en tendens att omprioritera, säger Johan Davidson.

I snitt 200 kronor

Den vanligaste summan vi spenderar på mors dag är relativt låg, 200 kronor, vilket kan jämföras med de motsvarande 600–700 kronor som amerikaner uppskattas spendera. Ändå är högtiden den sjätte viktigaste för svenska handlare, enligt branschorganisationen.

ANNONS

Över en fjärdedel, 28 procent, av handlarna anser att mors dag är viktig för handeln, och inom dagligvaruhandeln är det nästan hälften, 49 procent av handlarna.

Önskar sig middag

Trots att det mammor mest önskar sig är en middag är den överlägset vanligaste presenten fortfarande blommor (40 procent), följt av middag (19 procent) och choklad eller andra sötsaker (18 procent).

– Det är stabilt och traditionsenligt, både vad gäller det som mammor önskar sig och vad konsumenter efterfrågar, säger Johan Davidson.

Fakta: Mors dag

Den amerikanska högtiden, ”Mother’s Day”, myntades av Anna Jarvis 1905, i samband med hennes mammas bortgång. Mors dag blev en officiell högtid i USA 1914.

I Sverige infördes högtiden 1919 på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. Här har mors dag firats den sista söndagen i maj varje år, medan andra delar av världen firar andra söndagen i maj.

Cirka 48 000 mammor firar mors dag som mammor för första gången i år. Den 31 mars 2021 fanns det totalt 2 912 718 mammor i Sverige.

Källa: Svensk Handel, SCB.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS