Under sommarens första månad har många larm om olyckor i samband med vattenskotrar kommit in till polisen.
Under sommarens första månad har många larm om olyckor i samband med vattenskotrar kommit in till polisen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Så vill göteborgaren Magnus stoppa buskörandet med vattenskoter

Vattenskotrarna är populärare än någonsin – men antalet olyckor ökar och vårdslösheten skapar frustration hos många. Nu har göteborgaren Magnus Bengtsson, som själv kör vattenskoter, startat ett initiativ för att minska buskörandet runt om i landet.
– Många är ofta ganska medvetna om att det de gör inte är okej, säger han.

ANNONS
|

Under den senaste tiden har en mängd anmälningar om buskörning med vattenskoter kommit in till polisen runt om i Sverige. Och hos sjöpolisen i Göteborg har larmen om vårdslösa körningar haglat in i takt med varmare temperaturer.

Dessutom har ett flertal skador i samband med vårdslös körning med vattenskoter rapporterats in under sommarens första månad, och hittills har två personer omkommit i vattenskoterolyckor. I fredags hittades en man i 30-årsåldern död i sjön Aspen i Lerum efter att han hamnat i vattnet i samband med en olycka med en vattenskoter.

Magnus Begtsson, 30, har kört vattenskoter längs kusten i Göteborg i tio år. Han upplever en explosionsartad ökning av antalet vattenskotrar i området. I takt med att antalet skotrar växer, ökar också den vårdslösa körningen, menar han.

ANNONS

LÄS MER:Larm väller in mot vårdslösa vattenskoterförare

LÄS MER:Bransch: Sätt dit fler vattenskoterförare

”Inte acceptabelt”

– Den utvecklingen vi ser nu fungerar inte. Det är flera hundra kilo som rör sig i extremt höga hastigheter, det är inte att likna med någon liten leksak på land. Att oskyldiga människor ska drabbas på grund av okunskap hos en förare, det är inte acceptabelt, säger han.

Bland annat upplever han att många slarviga förare har problem med att hålla avstånd till andra i vattnet, och att många åker långt in på badplatser där oskyldiga badgäster i värsta fall riskerar att falla offer för en olycka.

Därför har Magnus nu startat ett initiativ som han hoppas ska kunna minska buskörandet runt om i Sverige. Planen är att han och andra erfarna förare ska sprida förebyggande information om faran i att köra oförsiktigt.

– Tanken är att få med en stor grupp av oss seriösa vattenskoterförare som ofta är ute och kör. Jag vill att vi som redan har en riskmedvetenhet, och som har varit med tag, ska informera förare som inte sköter det så bra om olika risker. Vi kan till exempel förklara vikten av att hålla avstånd och att ha på sig flytväst, säger han.

Magnus har startat en initiativ för att minska vårdslös körning av vattenskotrar runt om i landet.
Magnus har startat en initiativ för att minska vårdslös körning av vattenskotrar runt om i landet. Bild: Privat

Startade evenemang på Facebook

För att få med sig landets vattenskoterförare skapade Magnus evenemanget ”Vattenskoterförare mot buskörning” på Facebook. Ett evenemang som också finns att hitta på guppa.se, Sveriges forum för vattenskoterförare.

ANNONS

– Det är väldigt många som har skrivit, visat intresse och gillat initiativet. Förhoppningen är att vi ska bli ett litet gäng som är utspridda över Sverige, så att det alltid finns några på varje ort i landet som har information och som har en tanke i bakhuvudet om att agera.

Och det är fler än Magnus som vidtar åtgärder just denna sommar. Bland annat ska polisen i Värmland sätta in drönare för att komma åt buskörningen, rapporterar DN. Tanken är att drönaren ska vara utrustad med kamera och högtalare, och att den ska kunna identifiera en förare och kalla in skotrar till stranden.

Sedan flera år tillbaka har Magnus själv åkt fram och pratat med förare som han tycker har betett sig illa i trafiken. Han menar att många vattenskoterförare snabbt kör ifrån polisbåtar, mycket på grund av att vattenskotrar kommer upp i väldigt höga hastigheter.

LÄS MER:Flicka svårt skadad i vattenskoterolycka

LÄS MER:Sjöpolisen: Påkörd kan bli utan ersättning

Vårdslösa förare ökar

– För att komma fram till en förare och prata med dem så måste man nästan sitta på en vattenskoter själv. Många är ofta ganska medvetna om att det de gör inte är okej, och känns mer tillgängliga när man kommer fram på skoter. Jag har kört fram till ganska många utmed badplatser här i Göteborg, till exempel Näsetbadet och Askimsbadet.

ANNONS

Men på senare tid har antalet vårdslösa förare ökat, inte minst i samband med coronapandemin.

– Man märker att folk är hemma i sommar. Det finns inte en chans för mig att köra runt till varje människa, det var så tanken väcktes i mig. Det är dags att någon tar tag i taktpinnen och drar igång något initiativ, säger han.

ANNONS