Under våren startade GP:s granskande podd som nått drygt 285 000 lyssnare. Finns där poddar finns. En av huvudpersonerna är "Stina."
Under våren startade GP:s granskande podd som nått drygt 285 000 lyssnare. Finns där poddar finns. En av huvudpersonerna är "Stina." Bild: Anders Ylander och Meli Petersson Ellafi

Så gick det efter hyllade podden Systrar

GP:s granskande podd Systrar har fått ett enormt genomslag. Den handlar om sexhandeln i Göteborg och män som köper unga kvinnor. – Jag trodde på projektet och jag ville nå ut och jag tänkte att finns det en annan tjej där ute som mår lika skit som jag mådde då så behöver hon hjälp, säger Stina, huvudpersonen i podden.

ANNONS
|

Under våren startade GP:s granskande podd Systrar. Göteborgs-Postens grävande reporter Michael Verdicchio och fotografen Meli Petersson Ellafi har med hjälp av 16 utsatta kvinnor och transpersoner kartlagt sexhandeln och granskar män som köper andras kroppar.

I podden granskas också ett rättsfall där några unga skolflickor och tjejer såldes till hundratals män i Göteborgsområdet.

En av huvudpersonerna i podden är Stina och många undrar hur det gick för henne efteråt och hur hon mår i dag. Nu berättar hon, i GP:s Nyhetspodden, om hur hon gick vidare efter de övergrepp hon utsattes för, men också vad Systrar betytt för henne.

ANNONS

Läs mer om Stina här:

LÄS MER:Stina, 14, ville bara passa in – våldtogs av äldre man

– Jag trodde på projektet och jag ville nå ut och jag tänkte att finns det en annan tjej där ute som mår lika skit som jag mådde då så behöver hon hjälp, säger Stina.

Har du fått några reaktioner på podden och det som du har berättat om?

– Ja, jag är jätteglad att jag har fått bra reaktioner. Jag hade en klasskamrat som skrev ett väldigt långt fint meddelande till mig. Hon skrev personligt, men det jag kan berätta för er är att hon skrev att hon ångrar, eller att hon önskar, att hon hade frågat hur jag mådde.

– Jag blev så chockad, för det är inte hennes ansvar. Hon var ju också bara ett barn. Hon hade ingen aning, men att man berör en annan människa som man gick i samma klass med under den jobbiga tiden i mitt liv, det betydde mycket och att hon tror på mig, att hon backar mig och att hon accepterar mig även fast detta har skett.

Även reportern Michael Verdicchio berättar i Nyhetspodden om de reaktioner han fått, men också hur han vann tjejernas förtroende så att de orkade berätta sin historia för honom.

ANNONS

Systrar finns där poddar finns

Lyssna hos GP

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Google Podcasts

Mer om granskningen Systrar:

LÄS MER:Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

LÄS MER:Sexköparen samlar på utsatta kvinnors avgjutna underliv: "Som troféer"

LÄS MER:VD, journalist och lärare – hundratals män kartlagda som sexköpare

ANNONS