I dag startar GP den granskande podden Systrar.
I dag startar GP den granskande podden Systrar. Bild: Olof Ohlsson

Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

Vanliga skolflickor som drogs in i sexhandel. I GP:s granskande podcast Systrar, en granskning som pågått i ett års tid, avslöjas för första gången hur en grupp unga tjejer våldtogs och utnyttjades – av hundratals svenska män.

ANNONS
|

Stina, 14, från ett av Göteborgs finområden, drömde om samma jacka som klasskamraterna och om att passa in. Kort därefter blev hon brutalt våldtagen av en äldre man som föreläste om etik och jämställdhet för ungdomar.

15-åriga Luna hörde klasskamraterna skoja om sugardejting. Därefter betalades hon pengar – efter en sexträff på ett hotell med en världskänd gaming-profil.

LÄS MER:Här kan du lyssna på Systrar

LÄS MER: GP:s specialsajt Systrar

Sprit, nya kläder, smink och mycket mer. Stina hade plötsligt råd att köpa allt hon ville. Samtidigt som hon utsattes för övergrepp efter övergrepp.
Sprit, nya kläder, smink och mycket mer. Stina hade plötsligt råd att köpa allt hon ville. Samtidigt som hon utsattes för övergrepp efter övergrepp. Bild: Olof Ohlsson

I GP:s granskande podcast Systrar, berättar de för första gången om hur de drogs in i en härva av sexbrott och grova övergrepp.

– Han sa att jag borde vara glad att jag träffat honom och ingen annan. För det finns hemska människor där ute, berättar en av högstadietjejerna i podden Systrar.

ANNONS

GP:s reporter Michael Verdicchio och fotograf Meli Petersson Ellafi har under nästan ett års tid kartlagt sexhandeln i Göteborg. GP har intervjuat 16 drabbade kvinnor och transpersoner, wallraffat med dold kamera, undersökt platserna där sexhandeln sker och granskat närmare 400 män som köpt kvinnor. Parallellt har vi granskat en polisutredning och rättegång i Göteborg, där sammanlagt tio män åtalades och där offren var flera unga skolflickor.

Systrar finns där poddar finns

Avsnitten släpps varje vecka med start måndagen 23:e mars. Andra avsnittet släpps onsdagen den 25:e mars.

Lyssna hos GP

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Google Podcasts

Vi kan nu för första gången avslöja att det verkliga antalet förövare uppgår till flera hundra män – där nästan alla går fria. För första gången berättar flera av de drabbade tonårstjejerna sin historia, och vad som ledde fram till att de drogs in i en av de mest spektakulära sexutredningarna i västsvensk kriminalhistoria.

LÄS MER: ”De drabbade är unga, helt vanliga tjejer. Skolflickor.”

"Hon var som en Lisbeth Salander"

Historien börjar en kall decemberdag 2016 på en mottagning i Göteborg, efter att polisen möter en ung kvinna i svarta läderkängor och bomberjacka – som börjar berätta en smått otrolig historia. En kvinna, som både åklagare och myndigheter, beskrivit som en verklighetens Lisbeth Salander.

Mats Ihlbom är åklagare och medverkar i podden.
Mats Ihlbom är åklagare och medverkar i podden. Bild: Meli Pettersson Ellafi

– Det gick nästan inte att tro att det var sant. Detaljerna i hennes berättelse var så hemska att polisen blev illamående. Men hon hade ett detalj- och bildminne som närmast kunde liknas vid karaktären Lisbeth Salanders, säger åklagare Mats Ihlbom i första avsnittet av Systrar.

ANNONS

LÄS MER:Här kan du lyssna på Systrar

GP har sökt kvinnan som valt att inte medverka. Men hennes historia, om fruktansvärda övergrepp av en man inne på en kommunal gymnasieskola i Göteborg, blev ändå starten på en stor polisutredning med sällsynt grova detaljer. Och en nästan ett år lång granskning av ett samhälle – där var tionde svensk man köper sex.

– För mig personligen har det varit ett spektakulärt fall. Det har gett inblick i en värld som pågår runt omkring oss hela tiden. Och där de drabbade är vanliga tjejer. Skolflickor, säger Mats Ihlbom.

Fotnot: Stina och Luna heter något annat i verkligheten

LÄS MER:Var tionde svensk man har köpt sex

Här kan du få hjälp och stöd

Ring 112 om du är i fara och det är bråttom.

Mikamottagningen Göteborg – vänder sig till dem som har eller har haft sex mot ersättning, som skadar sig med sex och/eller varit utsatta för människohandel för sexuella ändamål. Erbjuder samtal, stöd och praktisk hjälp oavsett ålder, kön och sexuell identitet. Kontakten är kostnadsfri och du kan välja att vara anonym.

Talita Hjälper kvinnor ut ur prostitution och människohandel. Är en ideell organisation som bland annat erbjuder rehabiliteringsprogram.

Q-jouren Vänder sig till våldsutsatta kvinnor med erfarenhet av missbruk och prostitution.

Brottsofferjouren - Brottsoffer kan erbjudas stöd till exempel psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt stöd. Men även stöd vid en rättsprocess.

Tjejjouren.se - jobbar med att stötta och stärka unga tjejer. Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd eller pepp.

Kvinnofridslinjen Nationell stödtelefon som vänder sig till kvinnor som utsätts för hot, våld och övergrepp.

Föreningen Storasyster - erbjuder stöd och gemenskap till den som blivit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp. Stödinsatserna är öppna för alla personer från 13 år och uppåt oavsett könsidentitet.

Umo.se - en webbplats om sex, hälsa och relationer för alla som är mellan 13 och 25 år. Här finns en lista över olika organisationer och myndigheter som kan ge stöd.

ANNONS