GP har kartlagt närmare 400 män i den unika granskningen Systrar.
GP har kartlagt närmare 400 män i den unika granskningen Systrar.

VD, journalist och lärare – hundratals män kartlagda som sexköpare

En Volvo-chef, en klubbprofil och en lärare. Det är några av de närmare 400 sexköpare som GP kartlagt i den unika granskningen Systrar. I granskningen avslöjar 16 utsatta kvinnor och transpersoner hemligheterna om männen som utnyttjat dem.

ANNONS
|

Med hjälp av utsatta kvinnors dagböcker, chattkonversationer, swishhistorik, domstolshandlingar och vittnesmål, har GP granskat närmare 400 män som köpt sex i framförallt Göteborg. Det handlar om vad männen kallar köp av sexuella tjänster, men som många av kvinnorna kallar betalda övergrepp. På specialsajten Systrar har GP samlat många av kvinnornas egna tankar om männen som köpt dem.

Hela listan - här är de utpekade männen

Bland de granskade männen återfinns alla sorters yrken. Lärare, klubbprofiler, journalister, VD:ar, läkare, affärsmän och kommunanställda. En stor del av männen är unga män mellan 20 och 30 år, däribland studenter på Chalmers och Göteborgs universitet.

ANNONS
Männen som köper kvinnor finns överallt i Göteborg - i alla samhällsklasser, inom alla yrken.
Männen som köper kvinnor finns överallt i Göteborg - i alla samhällsklasser, inom alla yrken. Bild: Meli Petersson Ellafi

En gemensam nämnare – alla är män

Av de 16 utsatta kvinnor och transpersoner som vi intervjuat, har flera dokumenterat sina köpare i dagböcker och mobilanteckningar – material som GP fått tillgång till. En av männen, som flera kvinnor pekat ut oberoende av varandra, beskrivs på följande vis:

”Blond, smal. Svärmorsdröm. Pluggade på Göteborgs universitet. Pratade om pretentiös bok han läste som utspelade sig i Paris. Ville mysa, sen sex i hans rum. Minns hårda greppet runt handlederna. Helt ointresserad efteråt. Goda fina universitetskillen utåt."

En affärsman i Masthugget beskrivs så här:

”Hårt sex. Gjorde ont. Var läskigt. Han sa upprepade gånger att jag skall akta mig för andra män som kan göra mig illa.”

Bland de närmare 400 sexköparna som GP granskat finns bara en gemensam nämnare – alla är av det manliga könet. De flesta är vad omvärlden skulle betrakta som "helt vanliga män". En stor del har flickvänner, fru och barn. Bland exemplen finns män som köpt hem utsatta kvinnor när frun varit på jobbet.

I granskningen förekommer även enskilda exempel där manliga kompisgäng köpt hem kvinnor som nöje på helgkvällar, samt tonårspojkar som beställt hem utsatta flickor till sina föräldrahem.

Åklagaren: "Tvärsnitt av den manliga befolkningen"

Även i den stora polisutredning som kammaråklagare Mats Ihlbom hållit i, som GP berättar om i podcasten Systrar, slogs utredarna av vilka i samhället det är som faktiskt köper sex.

ANNONS

I podden berättar åklagaren hur man utredde hundratals män som köpt sex av en grupp unga flickor.

Systrar finns där poddar finns

Avsnitten släpps varje vecka med start måndag 23 mars. Andra avsnittet släpps onsdag 25 mars.

Lyssna hos GP

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Google Podcasts

– Det går inte att kategorisera de här männen på ett speciellt sätt. Det är ett tvärsnitt av den manliga befolkningen, säger Mats Ihlbom i podden.

Ett urval av kvinnornas dagboksanteckningar och historier om männen publicerar GP löpande på specialsajten Systrar. Där har GP också samlat vittnesmål från kvinnor och transpersoner som blivit köpta, samt deras egna tankar om männen som köper sex.

LÄS MER:Här kan du lyssna på Systrar

LÄS MER:Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

ANNONS