Per Bäckström, kommundirektör i Partille, samtalar dagligen med krisledningsgruppen.
Per Bäckström, kommundirektör i Partille, samtalar dagligen med krisledningsgruppen. Bild: Magdalena Rosen

Coronaläget i Partille är under kontroll

Ansträngt, men under kontroll. Så kan situationen sammanfattas i Partille kommun, enligt kommundirektören Per Bäckström. Och än så länge är äldreboendena fria från coronasmitta.

ANNONS
|

Sedan den 16 mars befinner sig Partille kommun i stabsläge och har vidtagit en rad åtgärder för att kommunens verksamheter ska kunna fortsätta att fungera. Gymnasieskolan gick över till distansundervisning den 19 mars och det fungerar enligt Per Bäckström väl. Även grundskolan fortsätter att fungera väl.

– Vi har gått in i en lågintensiv kris. Till exempel förra veckan kunde vi konstatera att elevfrånvaron i grundskolan var elva procent. Det är lika mycket som i november förra året. Personalen på alla nivåer har hanterat det väldigt bra.

LÄS MER: Sånglektion på distans - så funkar undervisningen på gymnasiet

ANNONS

Även situationen på äldreboenden, som sedan förra veckan har besöksförbud, är under kontroll

– Min samlade bild är att det flyter på, det är ansträngt men under kontroll, säger Per Bäckström, som även leder kommunens krisledningsgrupp.

– Vi har möten varje dag i krisledningsgruppen och har säkerställt att det finns chefer som kan fatta beslut.

LÄS MER: Kommunernas drastiska åtgärder under Coronapandemin

Per Bäckström kan också konstatera att Partille kommun har tillräckligt med skyddsutrustning, inga stora lager, men mer är på ingång.

Per Bäckström, kommundirektör Partille kommun.
Per Bäckström, kommundirektör Partille kommun. Bild: Annelie Moran

Vad gäller smittoläget så meddelar Erika Hägg, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, att kommunen inte har några smittade i hemtjänst eller på boende i nuläget.

Mycket information på hemsidan

Många aktiviteter och evenemang i kommunen har de senaste veckorna flyttats eller lagts ned, något man kan läsa mer om på kommunens hemsida. Även den som är i behov av hjälp och stöd på olika sätt kan titta på kommunens hemsida för vägledning.

LÄS MER: Nystartad grupp hjälper dig handla mat i Partille.

Många vill hjälpa till och i Partille är det Svenska kyrkan som samordnar alla de frivilliga krafter som vill göra en insats. Det kan handla om allt från att uträtta ärenden till promenader eller samtal och stöd.

ANNONS
Annicka Plos är diakon och samordnare för frivilliginsatserna genom Svenska kyrkan. Än så länge har ganska få sökt hjälp. Nu ska hon jobba med att få ut information om att hjälp finns att få.
Annicka Plos är diakon och samordnare för frivilliginsatserna genom Svenska kyrkan. Än så länge har ganska få sökt hjälp. Nu ska hon jobba med att få ut information om att hjälp finns att få. Bild: Svenska kyrkan

Annicka Plos är diakon och samordnar frivilliginsatserna från Svenska kyrkans sida.

– Det är väldigt många som har hört av sig och vill hjälpa till, ett 50-tal volontärer har anmält sig och vi är just nu inne i en process där vi samtalar med dem, berättar hon.

– Det är dock inte många som har sökt hjälp än, så nu behöver vi få ut informationen om att vi finns. Det kommer vi att jobba mycket med nästa vecka.

LÄS MER: Utomhuskonser på äldreboendet lyser upp i coronamörkret

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS