Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Nystartad grupp hjälper dig handla mat i Partille

Tillhör du någon av riskgrupperna och behöver hjälp att handla mat eller hämta ut medicin i dessa coronatider kan en nystartad facebookgrupp i Partille vara räddningen.
– Vi är redo och bara väntar på att få uppdrag, säger Lisa Citaku, en av administratörerna bakom den nystartade hjälpgruppen i Partille.

Runt om i landet startar nu på löpande band olika hjälpgrupper riktade till framförallt äldre som inte kan ta sig till mataffären. Så även i Partille där facebookgruppen med det lite långa namnet ”Corona i Partille med omnejd – Hjälp riskgrupper med inköp av livsmedel” skapades den 15 mars. Responsen från folk som vill hjälpa till har varit överväldigande. Efter bara ett par timmar hade den fått 250 medlemmar.

– Jag blev helt överrumplad och tänkte att hjälp, vad har jag nu ställt till med? berättar Rolf Klevbom, som startade gruppen.

LÄS MER: Civila krafter avgörande för isolerade äldre

På fredag eftermiddag hade gruppen vuxit till drygt 350 medlemmar. Tanken är att vara den förmedlande länken mellan hjälpbehövande och den som kan hjälpa till. Fokus är på mat och mediciner.

– Behöver man hjälp ska man vända sig till vår facebookgrupp så förmedlar vi kontakt med någon av våra medlemmar som kan ta sig an uppdraget, förklarar Lisa Citaku, en av tre administratörer.

– Behöver man hjälp ska man vända sig till vår facebookgrupp

Många äldre kanske inte har facebook och hon uppmanar därför även yngre släktingar att vända sig till dem.

LÄS MER: Folkets fina initiativ för att hjälpa personer i riskgrupper

– Många bor kanske långt från sina äldre anhöriga och kan på detta sätt ändå ordna så att det inte blir tomt i kylskåpet eller medicinskåpet, säger hon, och tillägger att till och med kommunen hänvisar till facebookgruppen när folk ringer och frågar var de kan få hjälp.

Medlemmarna har också satt upp lappar i trapphus i sitt närområde med information om hjälpverksamheten.

Tar betalt i efterskott

För att säkerställa att ingen blir lurad uppmanas alla som handlar mat att själva lägga ut för inköpta varor och ta betalt vid leverans.

– Vi lämnar maten utanför dörren och man kan betala för våra utlägg genom swish eller med pengar i ett kuvert. Huvudsaken är att varorna kommer fram och att ingen blir lurad, säger Rolf Klevbom.

LÄS MER: Virusrädsla utnyttjas av bedragare

Robert Björklund, kommunpolis i Partille, tycker att det låter som en utmärkt strategi då det förekommit bedragare på andra håll i landet.

– Uppfinningsrikedomen bland bedragarna är stor och de som har ett gott hjärta är lika många som har ett ont, konstaterar han.

Några rapporter om coronabedrägerier i Partille har han dock inte fått än, men är samtidigt övertygad om att Partille inte kommer att skonas. Han upprepar därför den uppmaning Polisen på riksplanet gått ut med: Lämna aldrig ut bankkort eller koder till okända!

Än så länge är det få som kontaktat Partilles hjälpgrupp men förhoppningen är stor att folk nu ska hitta fram till dem.

– Vi är i ett tidigt skede, så det är inte konstigt att folk inte känner till oss än. Men vi är redo och bara väntar på uppdrag nu, säger Lisa Citaku.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.