Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kommunernas drastiska åtgärder under coronapandemin

Inget smör i skolan, dagliga krismöten och skolundervisning på distans. Just nu fattas ovanligt många och ibland drastiska beslut runt om i Göteborgskommunerna.

– Det är alldeles extraordinärt. Något sådant här har vi inte varit i närheten av tidigare. Jag har jobbat med krisledning under branden i Västmanland och jag har varit skolchef när elever förolyckats. Men det här är något som påverkar precis allting.

När Partilles kommundirektör Per Bäckström kommer ner för trappan i kommunhuset på Gamla Kronvägen undviker han ledstången och hälsar genom att lägga handen på bröstet. Han har precis avslutat dagens stabsmöte med sin krisledningsgrupp, som omfattar bland annat kommunikationschef, personalchef och krissamordnare. Sedan i måndags råder stabsläge i kommunen, vilket betyder att de har möte varje dag för att gå igenom läget och fatta nya beslut om åtgärder.

– Den samlade bilden av eskaleringsgraden gjorde att vi kände att vi nu behöver ha det här skarpa läget, säger Per Bäckström.

Några timmar före dagens möte kom beskedet från Stefan Löfven att all undervisning från gymnasienivå och uppåt rekommenderas hållas på distans. Det betyder att bland annat Partille gymnasium kommer att vara tomt på elever redan på onsdagen.

– Vi har redan tidigare börjat planera för undervisning på distans även i grundskolan, det är väl bara en tidsfråga innan det kommer också, säger Per Bäckström.

LÄS MER: Gymnasier och högskolor stängs

Prioriterar samhällsviktiga funktioner

Han tillägger att det nu är extra viktigt att invånarna får rätt information och nämner ett felaktigt rykte om att Lexby skola redan ska ha stängt. Förutom skolfrågan, så ligger också vård- och omsorg högt på prioriteringslistan.

– Vi har inventerat vilka samhällsviktiga funktioner vi har att högprioritera och vilka andra verksamheter som kan prioriteras ner. Utifrån detta kan vi göra omfördelning av personal där behov uppstår, säger Per Bäckström.

Även om det fortfarande rör sig en hel del människor i kommunhusets korridorer så är det lugnare än vanligt, de som kan jobba hemma rekommenderas att göra det. Det finns också en plan för om Per Bäckström, som högsta beslutsfattare på tjänstemannanivå, skulle insjukna. Nu tittar kommunen även på hur de skulle kunna lösa personalbrist inom viktiga verksamheter.

– Vi för en diskussion med näringslivet om de som blir friställda. Vilka skulle kunna gå in på timanställning hos oss istället, säger Per Bäckström.

Många kommuner i krismöten

Partille kommun är långt ifrån ensamma om att sitta i krisgruppmöten, flera av Göteborgs kranskommuner har gjort detsamma. Nu kommer de alla behöva hantera regeringens rekommendation om distansundervisning.

Alingsås kommun beslutade redan förra veckan att med kort varsel införa extra studiedagar, elever i grundskolan och gymnasieskolan har varit lediga både måndag och tisdag för att personalen skulle kunna planera för framtida åtgärder.

– Vi hade regeringens beslut om undervisning på distans lite på känn, säger Niklas Ehnfors, kommunikationschef i Alingsås kommun.

LÄS MER: 20 anställda hålls hemma – elever undervisas på distans

Alingsås avråder också från sammankomster med fler än 50 personer som kommunen arrangerar, vilket är en snävare än regeringens beslut om att stoppa alla sammankomster med fler än 500 personer.

–Vi hade två huvudorsaker till det beslutet, dels att vi vill vara rädda om kommunens personal som jobbar inom omsorgen och dels för att vi vill fokusera på kärnverksamheten, det är inte läge nu att åka på konferens eller ha utvecklingsdagar, säger Niklas Ehnfors.

Även han beskriver situationen som väldigt annorlunda.

– Det är fullt fokus på de här frågorna just nu. Sen är vi inte påverkade av stor frånvaro eller så, men det finns en oro i samhället, säger han.

Åtgärder i hela regionen

På andra håll ställs politiska möten in eller skjuts fram, Tjörns kommun ställer exempelvis in sitt närmaste kommunfullmäktigemöte och som GP tidigare berättat så portas allmänheten från Göteborgs kommunfullmäktigemöte på torsdag.

– Vi uppmanar allmänheten att följa mötet via vår webbsändning istället. Men i övrigt är det business as usual som gäller, sa kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M) då till GP.

LÄS MER: Besökarna portas från kommunfullmäktiges möte

Ingen salladsbuffé och smör i skolan, nya städrutiner, stängda öppna förskolor, begränsade besök hos äldre och inställda kulturevenemang. Det är bara några av de åtgärder som vidtagits i olika kommuner. Och det är fler som förbereder sig för att nästa åtgärd blir stängda grundskolor. Karin Dickens, kommunstrateg i Ale:

– Vi förbereder distansutbildning i grundskolan om ett sådant beslut skulle fattas och vi förbereder för att endast ha barnomsorg för barn till vårdnadshavare med samhällsviktiga yrken om ett sådant beslut skulle fattas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.