USA:s dåvarande president Donald Trump tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i bakgrunden till vänster. Arkivbild från 2019.
USA:s dåvarande president Donald Trump tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i bakgrunden till vänster. Arkivbild från 2019. Bild: TT

Britt-Marie Mattsson: Trump nämner inte Navalnyj och Putin vid namn

Varför är Donald Trump tyst om Aleksej Navalnyj? Både Joe Biden och Trumps utmanare Nikki Haley går till attack mot expresidenten efter den ryske oppositionsledarens död.
Och Trumps besked att Ryssland får ”göra vad i helvete som helst” med svaga Natoländer förföljer honom.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Joe Biden och ledare i övriga västvärlden fördömer i hårda ordalag Vladimir Putin som ansvarig för den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs död i ett fångläger. Men Donald Trump har varken nämnt Putin eller Navalnyj vid namn. Han anklagar istället Joe Biden för att vara svag och för att inte förstå sig på världen. Trump hävdar att han den ende som kan garantera fred, framtidstro och stabilitet.

Trumplojala republikanska senatorer och kongressledamöter är inne på samma linje och försöker undvika att kommentera Navalnyj och Putins ansvar för hans död. Senatorn Tim Scott – som har ambitionen att bli Trumps vicepresidentkandidat – tillhör de som framför talepunkterna om att den förre presidenten är garanten för en lugn och fredlig värld.

ANNONS

Joe Biden och Nikki Haley går i det här avseendet hand i hand

Men Nikki Haley – som är den enda återstående konkurrenten till Trump om den republikanska nomineringen – hamrar in att det är precis tvärtom. Och hon tar vid varje valmöte upp att Trump häromdagen gav Ryssland och Putin fritt fram att ”göra vad i helvete som helst” med Nato-länder som inte förmår att avsätta stipulerade två procent av sina BNP till försvarsutgifter.

Joe Biden och Nikki Haley går i det här avseendet hand i hand och det gäller även Putins ansvar för Aleksej Navalnyjs död.

Republikanerna i representanthuset har hamnat i en komplicerad situation eftersom talmannen Mike Johnson gått i Donald Trumps ledband och förhalat en omröstning om ytterligare bistånd till Ukraina kopplat till en politisk kompromiss om gränsbevakningen mot Mexiko. Nu har kongressen tagit två veckors ledighet och kan därför inte ta upp frågan.

Blommor och en bild på Aleksej Navalnyj utanför det ryska konsulatet i Frankfurt på lördagen.
Blommor och en bild på Aleksej Navalnyj utanför det ryska konsulatet i Frankfurt på lördagen. Bild: Michael Probst

Joe Biden och demokraterna anklagar republikanerna för att ha bidragit till Ukrainas svåra situation, något som även president Volodomyr Zelenskyj instämt i när han konstaterat att diktatorer tar inte semester.

Hela det politiska spelet i Washington hänger samman med att Donald Trump påverkat republikanerna i kongressen att inte rösta igenom något som skulle kunna gynna Joe Biden i valrörelsen. Ett av Trumps trumfkort är att han skall klara av gränskrisen och dessutom avsluta kriget i Ukraina på tjugofyra timmar efter att ha ”talat förstånd” med Vladimir Putin. Republikanerna röstar därför nej – eller tar inte upp – förslag som de själva tidigare drivit och nu senast ställt sig bakom.

ANNONS

”Trumps försök att hunsa Zelenskyj – som den doku-såpaskådis som han en gång varit – misslyckades till Trumps egen förvåning”

För Trump är inte heller en helhjärtad uppställning för Ukraina enkel. I valrörelsen 2020 var just Ukraina en viktig del i hans kampanj och han anklagade sin motståndare Joe Biden för att ha hjälpt sonen Hunter att göra korrupta affärer i ett ukrainskt energibolag. Trump ringde upp president Volodomyr Zelenskyj och krävde att han skulle leta fram material som talade till Bidens nackdel och som kunde användas mot honom. Men Zelenskyj vägrade. Trump ställdes istället inför riksrätt för sitt agerande men frikändes av den republikanskt dominerande senaten.

Trumps försök att hunsa Zelenskyj – som den doku-såpaskådis som han en gång varit – misslyckades till Trumps egen förvåning. I dag är Zelenskyj en folkhjälte som står upp mot Ryssland och Putin.

USA har sedan kalla kriget omväxlande haft en djupfryst och upptinad relation till Sovjet/Ryssland. Men i grunden har det alltid funnits en påtaglig misstro mot regimen i Moskva.

Med Donald Trump har allt vänts upp och ned. Trump talade under sin presidenttid uppskattande om Vladimir Putin. Nu har han svårt att säga det uppenbara, att Putin bär ansvaret för Aleksej Navalnyjs död.

LÄS MER:Trumps hot om Nato måste tas på allvar

LÄS MER:Expert: Kreml tystar ner Navalnyjs död

LÄS MER:Ryssland: Aleksej Navalnyj är död

LÄS MER:Jag kommer aldrig att glömma Navalnyjs ord till mig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS